Het afsluiten van een autoverzekering is niet altijd eenvoudig en vergt wat tijd en moeite. Er zijn namelijk wel een aantal zaken die goed  overwogen moeten worden alvorens je een definitieve keuze maakt. Een autoverzekering is immers een behoorlijke kostenpost. Waar moet je vooral op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? Hier volgen een aantal tips.


Vergelijk verzekeringen en prijzen

Het loont zich allereerst om goed rond te kijken en te vergelijken. Natuurlijk is het financiële plaatje ook niet onbelangrijk, maar neem ook de voorwaarden van verschillende verzekeringen goed onder de loep. Je kunt wel gaan voor de op het eerste oog voordeligste optie, maar een dergelijke keus kan ook nadelig uitpakken. Het is namelijk knap vervelend als bij schade het minste of geringste probleem niet uitbetaald wordt omdat dit expliciet is uitgesloten in de voorwaarden. Verdiep je daarom goed in de voorwaarden en stel prioriteiten. Zo kom je ook niet voor onaangename verrassingen te staan. Een goede manier om verzekeringen en verzekeraars naast elkaar te houden zijn vergelijkingssites zoals Polispark.nl. Daarnaast is het mogelijk om bij verzekeraars offertes op te vragen.

Kijk naar jongerenverzekeringen

Omdat jongeren nog beginnende, weinig ervaren automobilisten zonder schadevrije jaren zijn, betalen ze vaak de hoofdprijs voor een autoverzekering. Voor automobilisten tot 24 jaar geldt bijvoorbeeld vaak een premietoeslag. Toch hebben veel verzekeraars ook speciale jongerenverzekeringen die meestal tamelijk gunstig geprijsd zijn. Het is zeker de moeite waard om wat extra onderzoek te doen naar dit type verzekering.
Wees voorzichtig met eigen risico

Door een hoger eigen risico te nemen, kun je de maandelijkse premiekosten wat drukken. Maar goedkoop is soms ook duurkoop. Kies alleen voor een hoog eigen risico als je spaarpot goed genoeg gevuld is om eventuele schadekosten probleemloos te kunnen betalen.

Per jaar betalen is vaak voordeliger

Het in een keer betalen van het premiebedrag voor een heel jaar kan in eerste instantie wat intimiderend zijn. Het gaat immers om een behoorlijk bedrag dat je in een keer moet neertellen. Toch is het meestal een goedkopere optie dan het per maand betalen. Precieze bedragen verschillen natuurlijk per verzekering, maar in de praktijk kan het wel een procent of tien schelen.


Kies de juiste dekking

Een belangrijk aspect bij het kiezen van de juiste autoverzekering is natuurlijk de geboden dekking. Wat de juiste dekking is hangt natuurlijk af van een aantal factoren. De leeftijd van de auto is meestal een goed uitgangspunt om een goed antwoord te vinden op deze vraag.

  • Als je auto nog (splinter)nieuw (een tot vier jaar oud) is, ligt een allrisk-verzekering voor de hand. Zo’n verzekering dekt niet louter de schade die je bij de tegenpartij aanricht bij het veroorzaken van een ongeluk. Ook schade aan je eigen auto is gedekt, zelfs als het jouw eigen schuld is. Met en allrisk-verzekering ben je ook verzekerd tegen zaken die geheel buiten de eigen macht liggen zoals diefstal en vandalisme.
  • Voor auto’s die vier tot acht jaar oud zijn, heb je meestal geen allrisk nodig. Een WA+-dekking volstaat in zo’n geval meestal wel. Hoewel de dekking net wat minder uitgebreid is dan bij een allrisk-verzekering, ben je met WA+ toch ingedekt tegen schade aan de tegenpartij, diefstal, inbraak en storm-, brand- en ruitschade.
  • Als een oude auto hebt, kun je het beste kiezen voor een gewone WA-verzekering. Het heeft namelijk niet veel zin om een hoge verzekeringspremie te betalen voor een auto die vermoedelijk toch niet veel restwaarde meer heeft. Een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) is overigens verplicht. Wie een auto bezit, moet minimaal een WA-verzekering hebben.

Aanvullende dekkingen van een autoverzekering selecteren

De hierboven bestaande dekkingen zijn allemaal basisdekkingen. Naast de drie basisdekkingen, zijn er ook nog een aantal aanvullende dekkingen die je in de verzekering kunt opnemen. De rechtsbijstandsverzekering vergoedt bijvoorbeeld juridisch advies als dat nodig mocht zijn. De schadeverzekering voor inzittenden zorgt ervoor dat jij en je medepassagier een schadevergoeding krijgen als tijdens een ongeluk opgelopen letsel werken tijdelijk onmogelijk maakt.

Vergelijk de verzekering met je persoonlijke situatie

Zorg er ook altijd voor dat een verzekering aansluit op je persoonlijke situatie. Veel schadevrije jaren brengen de premie bijvoorbeeld omlaag. Ook de ouderdom van je auto, de intensiteit van het gebruik of de persoonlijke financiële situatie zijn zaken die meespelen. Past jouw huidige autoverzekering niet echt meer bij je persoonlijke situatie? Ben dan niet bang om verder te kijken en eventueel over te stappen. Het zou zomaar positief kunnen uitpakken voor je portemonnee.

Heb jij een spannende en prangende vraag over het vergelijken van autoverzekeringen? Stel je vraag hieronder!