Je rijbewijs is binnen! Dat betekent vrijheid, onafhankelijk van A naar B en misschien wel je eigen auto. Klinkt aantrekkelijk, maar autorijden kost geld. Als auto-eigenaar ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Voor jou als beginnend bestuurder valt een verzekering hoger uit dan de autoverzekering van je ouders. Zij hebben immers al schadevrije jaren opgebouwd, waardoor hun premie lager is. Om geld te besparen laten veel jongeren hun autoverzekering op naam van hun ouders zetten. Een logische gedachte, maar is het ook slim? Bekijk hier de voor- en nadelen.

Jonge automobilist, hogere premie

Verzekeraars zien de groep jongeren t/m 25 jaar als een verhoogd risico. Bestuurders met minder rijervaring maken gemiddeld genomen vaker schade dan ervaren automobilisten. De premie die jonge automobilisten voor een autoverzekering betalen is daarom vaak extra hoog.


Omdat autorijden al duur genoeg is, is iedere mogelijkheid om te besparen natuurlijk meegenomen. Een autoverzekering op naam van je ouders lijkt daarom een perfect plan. Maar niks is minder waar. Op deze manier bouw je geen eigen schadevrije jaren op en maak je jezelf zelfs schuldig aan verzekeringsfraude.

 

Autoverzekering op naam van je ouders- slim of toch niet?

Autoverzekering op naam van je ouders- slim of toch niet?

Je eigen auto

Als je een auto koopt of overneemt moet het kenteken op jouw naam worden gezet. Hiermee geef je gelijk aan dat jij de regelmatige bestuurder van het voertuig bent. De regelmatige bestuurder is wettelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten. Om een dure verzekering te omzeilen wordt de auto vaak op naam van de ouders gezet. Daarmee kan je profiteren van de lagere premie van je ouders. Maar verstandig is dit niet.




Verzekering en schadevrije jaren

De verzekeraar wil altijd weten wie de regelmatige bestuurder van het voertuig is. Als in de praktijk blijkt dat jij dat bent, en dus niet je ouders, pleeg je verzekeringsfraude. De gevolgen zijn voor jou: de verzekeraar kan je autoverzekering stopzetten en hoeft schade niet te vergoeden.

Op het moment dat je geen eigen autoverzekering hebt, bouw je ook geen schadevrije jaren op. Op de langere termijn kost het je daarom alsnog geld. Het opbouwen van schadevrije jaren loont al in een paar jaar tijd. Wel zo verstandig!


infographic-Autoverzekering op naam van ouders