Ben je 17 jaar en heb je je rijbewijs behaald, via het experiment 2toDrive? Gefeliciteerd! Je hebt in Nederland de mogelijkheid om al wanneer je 16,5 bent met rijlessen te starten, waardoor je op 17-jarige leeftijd je rijbewijs kunt halen en je onder begeleiding de weg op mag.

Rijbewijs op 17-jarige leeftijd

Je hebt een rijbewijs waarmee je in Nederland de openbare weg op mag, mits onder begeleiding van een coach (volwassene) die al beduidend meer ervaring heeft. Jij bent als bestuurder echter verantwoordelijk voor eventuele schade, waardoor je een goede autoverzekering af dient te sluiten, al is dat op naam van je coach. Het is de coach die de verzekering af zal moeten sluiten, vervolgens is er sprake van een vermelding van jou als de regelmatige bestuurder van de auto. Rijd je slechts af en toe (onder begeleiding) in de auto van je ouders? Dan kan de verzekering gewoon op hun naam blijven staan.

Eigen autoverzekering vanaf 18

Je kunt pas vanaf je 18e een eigen autoverzekering afsluiten, waardoor je tot die tijd nog geen eigen auto kunt kopen, omdat je die niet kunt verzekeren. Tot die tijd dien je aan te geven dat je de regelmatige bestuurder bent van een auto verzekerd door je ouders, of kun je af en toe gebruik maken van de auto die zij hebben staan. Vanaf je 18e hoef je niet langer onder begeleiding te rijden, je kunt vanaf dat moment ook een autoverzekering voor jongeren afsluiten en helemaal zelfstandig de weg op gaan.

Kan ik een autoverzekering voor jongeren afsluiten als ik 17 ben?

Kan ik een autoverzekering voor jongeren afsluiten als ik 17 ben?

Rijden onder begeleiding

Houd er rekening mee dat je op je 17e nooit zonder je vaste begeleider de openbare weg op mag, ook niet voor een klein stukje of om je coach op te halen. Ga je toch zonder begeleiding rijden en houdt de politie je aan? Dan moet je direct je rijbewijs inleveren en moet je opnieuw het theorie- en praktijkexamen afleggen. Je mag pas weer gaan rijden als je 18 bent en je dient een boete van €140 te betalen. Zorg er dus voor dat je tot je 18e rijdt met een coach, daarna kun je zelf een autoverzekering voor jongeren afsluiten voor je eigen auto en zelfstandig de weg op.

Autoverzekering vergelijken

Autoverzekering vergelijken