Hoera, je hebt je eerste auto gekocht! Hartstikke leuk, maar dat betekent ook dat je hier een autoverzekering voor moet afsluiten. Gelukkig is dat heel simpel, vooral met onze tips. Lees ze daarom goed door voordat je een autoverzekering afsluit, zodat je zeker weet dat de verzekering later geen miskoop blijkt.
Nieuwwaarderegeling
Let bij het afsluiten van een nieuwe verzekering op de nieuwwaarderegeling. Met deze regeling gaan de verzekeraars bij schade namelijk uit van de nieuwwaarde van de auto. Dat kan een heel groot verschil maken wanneer je grote schade aan je auto hebt. Per verzekeraar verschilt het of de regeling voor één of voor drie jaar geldt.
Eigen risico
Net als bij de meeste andere verzekeringen, stel je bij een autoverzekering een eigen risico in. Dit is het bedrag wat je bij schade zelf moet betalen. Het eigen risico verschilt per verzekeraar, let daar dus goed op. De goedkoopste autoverzekering vergelijken? Let op: de goedkoopste heeft misschien een heel hoog eigen risico, terwijl een wat duurdere verzekering helemaal geen eigen risico heeft.
Schadesturing
Sommige verzekeraars werken met bepaalde schadeherstellers. Ga je naar een schadehersteller die niet bij jouw verzekering zit aangesloten? Dan kan het zomaar zijn dat je niet alle kosten van de schade vergoed krijgt. Wanneer je schade hebt en naar een bepaald schadebedrijf wilt gaan, let er dan goed op of deze is aangesloten bij de verzekering die je wilt kiezen.
Aantal kilometers per jaar
Soms hangt de hoogte van de premie van de autoverzekering af van hoeveel kilometers er per jaar worden gereden met de auto. Dat betekent dat de premie lager kan zijn wanneer je minder rijdt. Belangrijk is om hier een getrouwe inschatting te maken, omdat een veel te lage inschatting gevolgen kan hebben bij schadevergoeding.
Verzekeringsvorm
Het is verplicht om in ieder geval de WA verzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat schade veroorzaakt met jouw auto wordt gedekt. Met een WA casco verzekering wordt ook schade aan je eigen auto gedekt door bijvoorbeeld diefstal of een aanrijding met loslopende dieren.
Accessoires
Heb je accessoires aan je auto toegevoegd, bijvoorbeeld een trekhaak? Dan kun je deze apart meeverzekeren zodat ook eventuele schade aan de accessoires wordt gedekt.
Ongevallen inzittendenverzekering
Bij een autoverzekering kun je een aanvullende ongevallen inzittendenverzekering afsluiten. Wanneer er door een ongeluk iets gebeurt met een inzittende, dan keert de verzekering een bedrag uit. Echter is het slimmer om de schadeverzekering inzittenden af te sluiten. Wanneer een inzittende blijvende invaliditeit heeft door een ongeluk, keert deze verzekering veel meer uit. Bij een levenslang niet werken en geen inkomen, kan dat bij deze verzekering gaan om één miljoen euro. Dat terwijl het bij de ongevallen inzittendenverzekering om tienduizenden euro’s gaat.
Dubbele verzekering
Let goed op of je geen dubbele verzekeringen afsluit. Heb je bijvoorbeeld al een gezinsrechtsbijstandverzekering inclusief verkeer? Dan hoef je bij de autoverzekering geen rechtsbijstandsverzekering meer af te sluiten. Ook heeft een aanvullende pechhulp verzekering geen nut wanneer je bent aangesloten bij de ANWB.
Besparen
Tot slot: lever niet in op kwaliteit als dat niet nodig is. Je kunt natuurlijk genoegen nemen met een beperkte dekking, maar vaak bestaat er wel een verzekering met dezelfde dekking die veel goedkoper is en waar je dus voor een lage prijs aanvullende verzekeringen kunt afsluiten. Want wanneer je daadwerkelijk een ongeval krijgt, word je er niet blij van als de dekking van je autoverzekering maar heel beperkt is!