Student en een eigen auto, luxe! Handig voor als je op vrijdag naar je ouders gaat. Of tijdens het weekendje weg met je dispuut in de Ardennen. Natuurlijk ga je veilig op pad. Maar er kan altijd iets gebeuren. Je rijdt bijvoorbeeld per ongeluk tegen iemand anders z’n auto aan. Of je voorruit gaat stuk door een hagelstorm. Dan wil je goed verzekerd zijn. Maar heb jij je autoverzekering weleens goed bestudeerd? Samen met Independer hebben we de 5 grootste misverstanden voor je op een rij gezet.

Misverstand 1. Een volledig cascoverzekering is altijd de beste optie voor je auto

De volledig cascoverzekering (allrisk) is de meest uitgebreide dekking. Daarmee ben je verzekerd voor de meeste schades aan je eigen auto. Ook als je die zelf hebt veroorzaakt. Daarnaast ben je verzekerd voor schade aan anderen.


Maar check wel: past die uitgebreide dekking wel bij de waarde van je tweedehands bakkie? Of ben je oververzekerd? Stel, je hebt een allriskverzekering en je auto is gestolen. De autoverzekering vergoedt dan vaak niet meer dan de dagwaarde. Oftewel: dat wat je auto op dat moment waard is. Bij een oudere auto is dit natuurlijk minder.

Tip: weten of een uitgebreide autoverzekering bij je past? Kijk dan niet alleen naar hoe oud je auto is. Maar check ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto. Ook dat kunnen redenen zijn om te kiezen voor een ruimere dekking.

Misverstand 2. Zeven jaar geen schade rijden betekent dat ik zeven schadevrije jaren heb

Heb je een autoverzekering op je naam staan? Dan bouw je vanaf dat moment schadevrije jaren op. Per jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, krijg je er één schadevrij jaar bij. Hoe meer je er hebt, hoe meer korting je krijgt op je premie die je betaalt voor je autoverzekering. Bij schade val je terug in de schadevrije jaren. Belangrijk: het aantal schadevrije jaren is afhankelijk van hoeveel jaren je een autoverzekering op je eigen naam hebt staan. Dus: vijf jaar geen schade rijden betekent niet dat je ook vijf schadevrije jaren hebt opgebouwd. Wil je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt? Je vindt dit aantal op de laatste polis die je van je autoverzekeraar hebt ontvangen.


Tip: als je een kleine schade hebt, zoals een krasje, dan kun je beter de reparatie zelf betalen. Want als je schade claimt bij je verzekeraar, dan kost je dat schadevrije jaren. Ook verhoogt je autoverzekeraar je premie. En dat is vaak meer dan de kosten om de schade te herstellen.

Misverstand 3. Ik woon nog bij m’n ouders, dan is het handig dat m’n moeder mijn auto verzekert

Ga je zelf een auto kopen? En wil je de autoverzekering op jouw moeders naam afsluiten, zodat je op haar schadevrije jaren mee kunt liften? Dat is niet toegestaan. De auto moet op naam staan van degene die er het meest in rijdt. Dat is aan het eind van de rit ook voordeliger voor jou. Je bouwt zo zelf schadevrije jaren en no-claimkorting op.

Misverstand 4: Mijn auto is gestolen in het buitenland, dan krijg ik een vervangende auto

Ga je door Europa toeren met vriendinnen? Dan is het echt balen als je auto wordt gestolen. Maar het kan gebeuren. Je krijgt dan meestal vervangend vervoer als je een verzekering voor WA beperkt casco of WA volledig casco hebt. Vaak is dit voor maximaal 30 dagen. Ook kun je per dag een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen voor een huurauto. Check de polisvoorwaarden van de autoverzekering hoe dit precies zit.

Is je auto na 30 dagen nog niet teruggevonden? En heb je beperkt casco of volledig casco autoverzekering? Dan vergoedt je verzekeraar een bepaald bedrag. De hoogte van dit bedrag hangt af van de leeftijd van je auto en de regeling die je autoverzekeraar hanteert:

  • Nieuwwaarderegeling: je krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen.
  • Aanschafwaarderegeling: je krijgt het bedrag dat je hebt betaald voor je tweedehands auto.
  • Dagwaarderegeling: je krijgt de dagwaarde van de auto vergoed. Een schade-expert stelt vast hoe hoog dit bedrag is. Ben je het niet eens met de vergoeding? Dan kun je zelf een expert inschakelen (contra-expert). Als jouw expert en die van de verzekeraar het niet eens worden, dan kijkt ook een derde expert mee. Zijn oordeel is bindend. Let op: de kosten voor een eigen expert vergoedt je autoverzekeraar meestal niet. Vraag dit altijd na bij je verzekeraar.

Welke regeling bij jouw autoverzekeraar geldt, staat in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.


Misverstand 5: Mijn pechhulpverzekering geldt alleen in Nederland

Bij veel autoverzekeraars kun je όόk een aanvullende verzekering afsluiten voor pechhulp in het buitenland. Dit kost je meestal een paar euro per maand. Bij pech krijg je in het buitenland bijvoorbeeld hulp ter plaatse, eventueel vervangend vervoer, hotel en extra reiskosten vergoed. Waarvoor je precies verzekerd bent, verschilt per autoverzekeraar.

Check: pechhulp zit vaak ook in je reisverzekering. Of je krijgt het vergoed via de garage of pechhulpdiensten zoals de ANWB. Check dus dat je niet dubbel verzekerd bent. Dat is zonde van het geld.