Het afsluiten van een autoverzekering is wettelijk verplicht, maar het kan je ook een hoop gedoe – en vooral geld – schelen als je schade krijgt of veroorzaakt met je auto. Er zijn legio verschillende polissen, in alle verschillende prijsklassen. Hoe moet je hieruit de geschiktste autopolis kiezen?

De verschillende soorten autopolis

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen waaruit je kunt kiezen, namelijk WA, WA beperkt casco en all risk. Welke soort verzekering je neemt, bepaalt in welke gevallen de schade door je verzekeraar wordt vergoed. WA is het goedkoopst maar geeft in de minste gevallen dekking, gevolgd door WA met beperkt casco. Voor all risk betaal je de meeste premie, maar je zult in veel gevallen de schade ook vergoed krijgen.


Een WA autopolis

WA is de minimale wettelijke verzekeringsvorm. Als je met jouw auto schade veroorzaakt aan (het bezit van) iemand anders, dan keert de WA autopolis deze schade uit. Let goed op: de schade die ontstaat aan je eigen auto, valt niet onder de dekking! In de praktijk willen mensen vooral zo’n autopolis afsluiten als ze een auto hebben die tien jaar of ouder is.
Een autopolis met WA beperkt casco

Een polis met WA beperkt casco is eigenlijk een soort ‘WA plus’. De schade aan je auto wordt nog steeds niet vergoed als je zelf een ongeluk veroorzaakt, maar in veel andere gevallen wel. Denk aan situaties waarin schade ontstaat door weersomstandigheden (storm, hagel, etc.), auto-inbraak, autodiefstal en botsingen met herten etc. We zien vooral mensen zo’n WA beperkt casco autopolis afsluiten die een auto bezitten van pak ‘m beet vijf tot tien jaar oud.

De all risk autoverzekering

Met de all risk autoverzekering (ook wel WA casco autopolis genoemd) heb je de uitgebreidste dekking, maar je betaalt er ook het meest voor. Je krijgt bij deze verzekering tevens de schade aan je eigen auto uitbetaalt, ook als je zelf de veroorzaker bent van het ongeval. Aangezien je hier wat meer voor betaalt, is het vooral lonend bij auto’s met een hogere dagwaarde. In de regel gaat het om auto’s tot vijf jaar oud.

Autoverzekering vergelijken

Autoverzekering vergelijken

Aspecten rondom de dekking

Er zijn nog een aantal randzaken die de hoogte van je premie mede bepalen. Zo kan het verschillen hoe lang je verzekeraar de auto als ‘nieuw’ ziet, hebben verzekeringen veelal een apart eigen risico-bedrag en verschillen de eisen en voorwaarden rondom het opzeggen en wijzigen vaak behoorlijk.

Extra autoverzekeringen

Als je niet houdt van risico’s nemen, kun je nog voor een paar aanvullende autopolissen bovenop de reguliere polis kiezen. De belangrijkste en bekendste daarvan is de ongevallen inzittendenpolis. De inzittenden van de auto (zowel chauffeur als passagiers) zijn dan verzekerd bij een ongeval met overlijden of chronische invaliditeit tot gevolg. Deze dekking geldt zowel voor eigen schuld als schuld van een ander.


Een autopolis kiezen: hulptool

Zoals je ziet zijn er talloze factoren om rekening mee te houden – en die ook de prijs van je polis bepalen. Vind je de juiste autopolis kiezen lastig, dan is de autoverzekeringvergelijker van Hoeveelkrijgjij.nl echt iets voor jou. In een paar eenvoudige stappen vul je in wat jouw situatie is. De handige hulptool zet vervolgens de geschiktste autopolissen voor je op een rijtje.