Je bent nog jong en de opdrachten stromen binnen. Je hebt veel energie en rent van afspraak naar afspraak. Er kan niets meer misgaan toch..? Was het maar waar! De meeste zzp’ers hebben nog nooit gedacht aan een arbeidsongeschiktheidsverzerking. Dat vinden ze iets voor later. Maar heb je wel eens nagedacht wat er eigenlijk gebeurt als je ziek wordt voor een langere periode? Want als je als zzp’er niet kunt werken, zul je ook geen inkomsten hebben. Hoe vang je dat op? 

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering? 


Anders dan bij mensen die in loondienst werken, heb je als zzp’er geen vangnet voor wanneer je ziek wordt. Mocht je arbeidsongeschikt worden, dan kom je in de bijstand terecht. De arbeidsongeschiktheidsverzekering, afgekort als AOV, beschermt je hiertegen. Met deze verzekering is je inkomen beschermd als je niet meer kunt werken. En ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt, schiet de AOV je te hulp. Echter ziet niet iedereen deze verplichte verzekering zitten. 

Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen

Wanneer het goed gaat met je werk, denk je er niet over na dat het fout zou kunnen gaan. Jij bent immers nog jong en je bent nooit ziek. Maar het vervelende is dat in principe iedereen arbeidsongeschikt zou kunnen worden. Je kunt een ongeluk krijgen waarbij je je been breekt en hierdoor een tijdje niet kunt werken. Of je kunt door een burn-out een jaar niet meer achter je laptop zitten en je werk uitvoeren. Deze onvoorziene situaties zijn natuurlijk al heel erg vervelend, maar al helemaal als je er niet tegen verzekerd bent en je hierdoor in de bijstand terecht komt. 


Meeste zzp’ers zijn niet verzekerd 

Maar liefst 78 % van de zzp’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering geregeld. En dat terwijl 10 % van de zzp’ers te maken zal krijgen met arbeidsongeschiktheid. De reden dat veel ondernemers geen AOV afsluiten is omdat zij denken dat dit te duur is, waardoor ze de optie vaak niet eens overwegen. Maar wist je dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers helemaal niet veel hoeft te kosten? 

De kosten van een AOV

De kosten van een AOV voor zzp’ers zullen verschillen. Dit hangt af van een aantal factoren, waaronder: 

  • Jouw beroep: is er een vergrote kans op fysieke klachten? Of spelen er veel stressklachten? 
  • Jouw leeftijd: wanneer je ouder bent zal de premie omhoog gaan.
  • De eigenrisicoperiode: hoe langer de periode waarin je zelf je inkomsten verlies opvangt, hoe voordeliger jouw AOV-premie is. 
  • De dekking: uiteraard zal je met een hogere premie ook een betere dekking hebben. 

Bereken eenvoudig jouw premie en je weet hoeveel je maandelijks kwijt bent aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. 


Wel of niet een AOV afsluiten? 

Als zzp’er mag je zelf bepalen of je een AOV wilt afsluiten, of dat je liever zelf spaart voor onvoorziene situaties. Uiteraard kun je zelf geld opzij leggen. Maar je weet niet van te voren hoe lang je niet kunt werken en het is bijna onmogelijk om nu al te sparen voor een situatie van arbeidsongeschiktheid die heel lang, of misschien wel tot je pensioen, kan duren. Een AOV biedt je een vangnet waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over de toekomst. Mocht je niet meer kunnen werken, dan is je inkomen in ieder geval niet je grootste zorg. Dus, slimme zzp’er, beloon jezelf met een verzekering en heb nooit meer last slapeloze nachten.