Als zelfstandig ondernemer kun je betrokken raken bij een ongeval of langdurig ziek worden. Mogelijk kun je hierdoor niet meer werken. Het gevolg is dat er geen of weinig geld meer binnenkomt, waardoor je jouw vaste lasten mogelijk niet meer kunt betalen. Je voorkomt dit door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Wanneer je als ondernemer een AOV verzekering afsluit, krijg je maandelijks een uitkering als je arbeidsongeschikt bent. Omdat het hier om een verzekering gaat, betaal je premie. Benieuwd hoeveel deze verzekering je kost? Je leest het in onderstaande tekst.

Premie hangt af van het verzekerde bedrag
Wie denkt dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor iedere ondernemer evenveel kost, heeft het mis. De hoogte van de premie hangt namelijk af van een aantal factoren. Allereerst het verzekerde bedrag. Bij het afsluiten van een AOV verzekering bepaal je als ondernemer zelf welk bedrag je wilt verzekeren. Helemaal vrij ben je hier overigens niet in, want een verzekeraar kijkt altijd naar jouw inkomen. Toch is er vaak behoorlijk veel mogelijk. Als je niet onnodig veel wilt betalen, kies je mogelijk voor een lager verzekerd bedrag. Dit is een optie, maar verzeker altijd een bedrag waarmee je jouw maandelijkse lasten kunt dekken als je arbeidsongeschikt raakt.

Leeftijd speelt ook een rol
Het verzekerde bedrag heeft invloed op de premie, maar dit is zeker niet de enige factor. Een verzekeraar kijkt namelijk ook naar jouw leeftijd. Als je al op jonge leeftijd een AOV afsluit betaalt je een lagere premie dan wanneer jij je op oudere leeftijd verzekert. Dit is op zich vrij logisch te verklaren. Naarmate we ouder worden gaat ons lichaam namelijk achteruit. De kans op fysieke ongemakken is groter, waardoor je sneller arbeidsongeschikt kunt raken. Een jong iemand betaalt hierdoor een relatief lage premie, terwijl de premie voor oudere mensen fors hoger kan liggen. Ook de leeftijd waarop een arbeidsongeschiktheidsverzekering stopt – ook wel de eindleeftijd genoemd – is van invloed op de hoogte van de premie. Hoe lager de eindleeftijd des te lager de premie.

Verzekeraar kijkt naar jouw beroep
Voordat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering af kunt sluiten, kijkt een verzekeraar ook naar het beroep dat je beoefent. Ook hier valt iets voor te zeggen. Een ondernemer die dag in dag uit aan een bureau werkt loopt nou eenmaal minder risico om arbeidsongeschikt te raken dan een ondernemer die een zwaar beroep uitoefent. Vandaar dat ondernemers met een relatief veilig beroep een lagere premie betalen dan ondernemers die een groter risico lopen om arbeidsongeschikt te raken.

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen met elkaar
Eerder in deze tekst haalden we al aan dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet voor iedereen even duur is. Daarom loont het altijd om een vergelijking te maken voordat je de knoop doorhakt. Het kan namelijk maar zo zijn dat je bij de ene verzekeraar een aanzienlijk lagere premie betaalt dan bij de andere verzekeraar. Wie een vergelijking wil maken, kan hiervoor de website van verschillende verzekeraars bezoeken. Deze aanpak kost je alleen behoorlijk wat tijd. Dit is niet het geval als je gebruik maakt van een vergelijkingssite. Op zo’n site vind je binnen de kortste keren de goedkoopste arbeidsongeschiktheidsverzekering.