Als zelfstandig ondernemer heb je minder zekerheden dan wanneer je in loondienst werkt. Zo komt er bijvoorbeeld geen geld binnen als je arbeidsongeschikt raakt. Dit is wel het geval als je in dienst bent van een werkgever. Je ontvangt in dat geval een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Gelukkig kun je je als zelfstandig ondernemer ook verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Hoe? Door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Als je het nut inziet van zo’n verzekering, raden wij je aan niet te lang te wachten met het afsluiten. Probleem is alleen dat niet iedere ondernemer weet hoe hij een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Geldt dit ook voor jou? Wij vertellen je in deze tekst hoe je dit doet en wat hierbij komt kijken.

Bepaal welk bedrag je wilt verzekeren
Voordat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, moet je voor jezelf bepalen welk bedrag je wilt verzekeren. Bij het merendeel van de verzekeraars kies je zelf een bedrag. Kies je voor een AOV verzekering van Klaverblad? Dan dien je minimaal 2500 euro per jaar te verzekeren. Als je fulltime als zelfstandig ondernemer werkt, heb je hier waarschijnlijk lang genoeg aan als je arbeidsongeschikt raakt. Gelukkig kun je bij deze verzekeraar ook voor een hoger bedrag kiezen. Je kunt hier namelijk tot maximaal 85.000 euro per jaar verzekeren via een AOV verzekering.

Na het lezen van bovenstaande denk je mogelijk dat je vrij bent om een bedrag te kiezen dat je wilt verzekeren. Toch is dit niet helemaal het geval. Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering kijkt een verzekeraar namelijk ook naar je inkomen. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan 80 procent van je inkomen verzekeren. Bang dat je een te laag bedrag verzekert? Dat is op zich geen probleem. Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je het verzekerde bedrag namelijk verhogen als jr inkomen stijgt.

Kies een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering
Veel ondernemers denken dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering er bij iedere verzekeraar hetzelfde uit ziet. Toch is dit niet het geval. Verdiep je daarom altijd eerst in de verschillende mogelijkheden alvorens je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Zo kun je bij Klaverblad bijvoorbeeld kiezen voor een AOV Flex, Royaal AOV en Royaal Plus AOV. Deze verzekeringen verschillen op een aantal punten van elkaar. Allereerst zit er verschil in premie. Bij AOV Flex betaal je bijvoorbeeld minder premie dan bij Royaal Plus AOV.

Het verschil zit hem niet alleen in de premie, maar ook in de inhoud van de verzekering. Zo bepaalt Klaverblad de eindleeftijd van je verzekering op basis van je beroep als je kiest voor AOV Flex. Bij Royaal (Plus) AOV kies je zelf de eindleeftijd. Daarnaast zit er verschil in de maximale uitkeringsduur. Deze is bij AOV Flex maximaal 5 jaar, terwijl de verzekering bij Royaal (Plus) AOV doorloopt tot de maximale eindleeftijd.

Lever de benodigde informatie aan
In vergelijking met een rechtsbijstandverzekering afsluiten heeft het aanvragen van een AOV verzekering behoorlijk wat voeten in de aarde. Zo moet je flink wat aanleveren als je een aanvraag voor deze verzekering indient. Het begint allemaal met je persoonlijke gegevens, zoals naam, adres en woonplaats. Daarnaast moet je ook je KvK-nummer doorgeven en inkomensgegevens aanleveren. Als dit allemaal gelukt is, volgt een gezondheidsverklaring. Op basis van deze verklaring kan een verzekeraar inschatten hoe groot het risico op arbeidsongeschiktheid is.

Nadat je alle benodigde gegevens hebt aangeleverd, word je aanvraag beoordeeld. Wanneer alles in orde is, ontvang je een acceptatiebevestiging van de verzekeraar. Ook volgt het polisblad en de bijbehorende polisvoorwaarden. Zodra je deze documenten ontvangen hebt, heb je succesvol een arbeidsongeschiktheidsverzekering aangevraagd.