Ben je onlangs als zzp’er begonnen? Dan probeer je de kosten ongetwijfeld zo laag mogelijk te houden. Daarom laat je verzekeringen in het begin misschien zoveel mogelijk links liggen. Doordat veel zakelijke verzekeringen niet verplicht zijn, is dit mogelijk. Toch is het niet verstandig om geen enkele verzekering af te sluiten. Er zijn namelijk verzekeringen waar je als zzp’er baat bij hebt. Maar is dit ook het geval bij een aansprakelijkheidsverzekering? Je leest het hier.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Voordat je in kunt schatten of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp iets voor jou is, moet je eerst weten wat dit voor verzekering is. Wanneer je deze verzekering als zzp’er afsluit, ben je verzekerd voor schade die jij, een medewerker of een product bij een ander veroorzaakt. Het gaat hierbij niet alleen over schade aan objecten, maar ook schade aan personen wordt vergoed.

Sommige ondernemers denken dat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering overbodig is wanneer zij deze verzekering als particulier hebben afgesloten. Dit is een misvatting, want een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt geen uitkomst voor jouw bedrijf. Wil je dat (ook) zakelijke schade vergoed wordt? Dan kun je dus niet om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) heen.


Dekking van een AVB

Nu je weet wat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering precies is, ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar de dekking. Je bent in ieder geval verzekerd voor schade die jij of jouw product aanricht, maar er is meer. Ook kosten voor rechtsbijstand, een strafproces, tuchtprocedure of geschiloplossing zonder rechter, die na akkoord of op verzoek van de verzekeraar gemaakt zijn, worden namelijk vergoed. Dit geldt bovendien voor een aanspraak die plaatsvond voor de ingangsdatum van de aansprakelijkheidsverzekering bij het meeverzekeren van voorrisico en een aanspraak door plotselinge en onvoorziene milieuaantasting.

Net als bij iedere andere verzekering zijn er bij een AVB verzekering zzp ook zaken die niet binnen de dekking vallen. Dit geldt bijvoorbeeld voor schade aan jezelf of jouw bedrijf, schade die met opzet door jouw bedrijf is veroorzaakt en schade die is veroorzaakt met of door een motorvoertuig of (lucht)vaartuig. Ook aanspraak na beëindiging van de verzekering en schade die het gevolg is van een bewuste overtreding van overheidsvoorschriften vallen buiten de dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Zie je in dat je als zzp’er baat hebt bij een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering? Dan wil je er zelf misschien wel eentje afsluiten. Dit kun je bij de meeste verzekeraars tegenwoordig online regelen. Vaak hoef je alleen maar een aantal stappen te doorlopen, waardoor je binnen de kortste keren een AVB hebt afgesloten. Als je nog op zoek bent naar een verzekeraar, doe je er goed aan eerst een vergelijking te maken. Op deze manier voorkom je dat je onnodig veel premie betaalt en bovendien lukt het je zo om de AVB met de beste dekking te vinden.