De smartphone. Jij hebt er vast ook één. Met touchscreen, apps en een strak design. Wellicht ken je ze niet anders, maar voor jij dit strakke exemplaar kon krijgen ging er een hele evolutie aan vooraf. Het ontstaan van de smartphone begon in de jaren tachtig. Toen waren er al mensen die in het bezit waren van deze destijds zeer kostbare mobiele telefoon. Stap in en reis mee door de geschiedenis van je smartphone.

Het begin van de mobiele telefoon

De eerste mobiele telefoon kwam in 1983 op de markt en was maar liefst 30,5 cm groot. Die doe je niet zomaar in je broekzak! Deze telefoon had maar één uur stand-by tijd en je kon er maar een paar minuten mee bellen. Nu klinkt dat misschien raar, maar in die tijd was het een doorbraak op telefoongebied.


Verschillende varianten op deze ‘koelkast’ volgde, waarna in 1994 IBM Simon met de allereerste echte smartphone op de markt kwam. Voorzien van DOS als besturingssysteem, een uitschuifbare antenne voor ontvangst en een gewicht van 510 gram. Met dit toestel kon je niet alleen bellen en sms’en, je kon er ook mee faxen, e-mails versturen en spelletjes spelen. Een echt succes bleef echter uit, maar een nieuwe trend was er wel gezet.  Al snel volgde fabrikanten als Nokia en Ericsson met nieuwere toestellen die iedere keer beter werden.

De smartphone-evolutie

De smartphone-evolutie

Het smartphone tijdperk

Ondanks veel varianten die de revue passeerde begon het smartphone tijdperk pas echt rond 2006. Het uiterlijk van de smartphone transformeerde van lompe koelkast naar smal design met groot beeldscherm. In 2007 introduceerde Apple de eerste iPhone. De allereerste mobiele telefoon met maar één knop en bediening via touchscreen. Het toestel had multifunctionele mogelijkheden als internetten en muziek luisteren tegelijk. Succes was verzekerd!

iPhone vs. Android

Met de komst van de iPhone werden ook andere smartphonefabrikanten wakker geschud. Naast het besturingssysteem van iPhone ontstond Android van Google dat gratis beschikbaar werd gesteld voor alle fabrikanten. Samsung, HTC, Sony en LG pikte dit snel op. Een ‘smartphone-oorlog’ was geboren. iPhone vs. Android. Aan welke kant sta jij?


infographic-evolutie-smartphone-goed