De hoogte van je zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Als je een toeslagpartner hebt, dan worden jullie inkomens bij elkaar opgeteld. Als beide toeslagpartners inkomen hebben, dan heeft dat soms gevolgen voor de hoogte van de zorgtoeslag.
[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_5e31ddee05e3b_bestsellers” cat_id=”0″ name=”Bestsellers Bol.com” sub_id=”” title=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Wanneer ben je toeslagpartners?
Je bent toeslagpartner als je met iemand op hetzelfde adres staat ingeschreven én:
- je bent getrouwd of hebt een geregistreerde partnerschap
- je hebt een samenlevingscontract afgesloten bij de notaris
- je hebt samen een kind
- je hebt het kind van je partner erkend
- je partner heeft jouw kind erkend
- je hebt samen met je partner een koopwoning
- jij of je partner heeft een inwonend kind jonger dan 18 jaar
- jij en je partner zijn fiscale partners.
Wanneer ben je géén toeslagpartners?
Huisgenoten hoeven niet altijd elkaars toeslagpartner te zijn. Studenten staan vaak op hetzelfde adres ingeschreven maar zijn niet elkaars toeslagpartner. Ook ben je geen toeslagpartner van je ouder(s) als je nog thuis woont en nog geen 27 jaar bent. Als je met je broer of zus samen woont, of een ander familielid, dan kan je wel elkaars toeslagpartner zijn.
Ik twijfel of ik een toeslagpartner voor de zorgtoeslag heb
De regels over het wel of niet hebben van een toeslagpartner zijn best lastig te begrijpen en niet altijd even duidelijk. Als je twijfelt dan kan je op de website van de belastingdienst een test doen om te kijken of je een toeslagpartner hebt.
Ik heb een toeslagpartner, wat betekent dat voor mijn zorgtoeslag?
Als je een toeslagpartner hebt, dan worden jouw inkomen en dat van je toeslagpartner bij elkaar opgeteld. De som van jullie inkomen bepaalt de hoogte van de zorgtoeslag die je krijgt.
Samen mag je maximaal € 32.655 per jaar aan inkomen hebben. Heb je meer inkomen, dan krijg je geen zorgtoeslag.
Toeslagpartner voor de zorgtoeslag en vermogen
Ook het gezamenlijk vermogen van toeslagpartners mag niet te hoog zijn. Samen mag je niet meer dan € 124.753,– aan vermogen hebben. Je eigen koopwoning telt daarbij niet mee, maar een vakantiewoning wel.
Ik word toeslagpartner voor de zorgtoeslag
Als je situatie verandert en je wordt toeslagpartner, zorg dan dat je die wijziging op tijd doorgeeft.
Je moet het gezamenlijk inkomen van jou en je toeslagpartner doorgeven waarna de belastingdienst opnieuw berekent hoeveel zorgtoeslag je krijgt. Geef je wijzigingen niet op tijd door, dan loop je het risico dat je (een deel van ) je zorgtoeslag moet terugbetalen.
Berekenen hier gratis jouw teruggave zorgtoeslag!