Berekenen hier gratis jouw teruggave zorgtoeslag!

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je minimaal 18 jaar zijn.
Vanaf je 18e verjaardag moet je zelf je zorgkosten regelen. Dit betekent dat je een verzekering tegen ziektekosten moet afsluiten. Daarvoor betaal je maandelijks een premie.


Leeftijd zorgtoeslag: hoe werkt het tot je 18e verjaardag?

De meeste kinderen en jongeren zijn meeverzekerd op de ziektekosten polis van hun ouders.
Iedereen tot 18 jaar is verzekerd tegen ziektekosten. Je hebt in ieder geval recht op de standaard verzekering. Als je ouders daarnaast een aanvullende verzekering hebben, dan gelden dezelfde voorwaarden voor het meeverzekerde kind. Als je ouders verschillende verzekeringen hebben, dan heeft het kind recht op de meest gunstige verzekering. Er hoeft geen premie te worden betaald voor kinderen tot 18 jaar.

Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Leeftijd zorgtoeslag: hoe werkt het ná je 18e verjaardag?

Als je 18 jaar bent dan wordt je geacht zelf je ziektekostenverzekering te regelen. Je bent dan ook premie verschuldigd. Je bent niet meer mee verzekerd op de polis van je ouders.
Veel jongeren hebben geen of weinig inkomen en hebben geen geld om de premie van hun ziektekostenverzekering te betalen. Als je voldoet aan alle voorwaarden kan je zorgtoeslag krijgen. Zorgtoeslag vraag je aan bij de belastingdienst.

Leeftijd zorgtoeslag

Leeftijd zorgtoeslag

Wat kost een ziektekostenverzekering?

Er zijn verschillende soorten ziektekostenverzekeringen. Je bent in ieder geval verplicht een basisverzekering af te sluiten. In de basisverzekering zitten de kosten van de huisarts, spoedeisende hulp en ziekenhuisopnames. De kosten van een basisverzekering hangen af van nog bijkomende voorwaarden. Gemiddeld kost een basisverzekering rond de € 80,– per maand. Daarnaast heeft iedereen nog een verplichte eigen bijdrage van € 375,– per jaar. Als je de goedkoopste zorgverzekering afsluit dan zal de zorgtoeslag nét je kosten dekken.


Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering vergelijken

Zorgtoeslag krijgen als je 18 jaar wordt

Je wordt binnenkort 18 jaar en moet daarom zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. Je bent niet langer meeverzekerd op de polis van je ouders. Voor een basisverzekering ben je ongeveer € 80,– per maand kwijt. Dat is een flink bedrag. Als je niet te veel verdient en niet te veel vermogen hebt, dan kan je zorgtoeslag krijgen. Het bedrag aan zorgtoeslag dat je maximaal kan krijgen is ongeveer gelijk aan de kosten van een basisverzekering zorgkosten. Vraag op tijd zorgtoeslag aan. Dit doe je door in te loggen met je DigiD op je persoonlijke pagina bij de belastingdienst.
Vul online het formulier in en verzend het eveneens online.

Berekenen hier gratis jouw teruggave zorgtoeslag!