Berekenen hier gratis jouw teruggave zorgtoeslag uit!
Het ontvangen van zorgtoeslag is een mooie manier om wat makkelijker rond te komen, aangezien je iedere maand al snel enkele tientjes tot (in 2015 althans) maximaal 78 euro ontvangt. Maar wanneer krijg je eigenlijk zorgtoeslag? Wat zijn de spelregels en criteria? En moet je de zorgtoeslag opzeggen als je er geen recht meer op hebt? Hoeveelkrijgjij.nl legt het je graag uit.
Wat is zorgtoeslag?
Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Maar niet iedereen kan die verzekering even gemakkelijk betalen. Daarom is er de zorgtoeslag: geld dat je van de overheid krijgt voor je zorgkosten. Hoe hoog jouw zorgtoeslag is, hangt af van je inkomen en de hoogte van de verzekeringspremie bij jouw zorgverzekeraar.
Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?
Om de toeslag te krijgen, moet je sowieso ouder dan 18 zijn, bij een Nederlandse zorgverzekeraar zitten en de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben. Bovendien is er een limiet aan je inkomen en hoeveel geld je op je rekening mag hebben staan.
Wanneer moet je je zorgtoeslag zelf opzeggen?
Er is maar één situatie waarin je zelf actief je zorgtoeslag moet opzeggen. Dat is wanneer je te veel vermogen hebt. Stel dat je alleenstaand bent, dan mag je niet meer dan 103.423 euro op je rekening(en) hebben staan. Samen met je fiscaal partner mag dit 124.753 euro zijn. Dit bedrag wordt samengesteld uit een heffingsvrij vermogen en het vrijstellingsbedrag van 82.093 euro. Dat heffingsvrije vermogen is 21.330 euro voor alleenstaanden en 42.660 euro voor partners.
Maar let op: het kan ook zijn dat er iets verandert in je leven waardoor je misschien niet meer aan de voorwaarden voor zorgtoeslag voldoet. Dan moet je dat zo snel mogelijk doorgeven aan de Belastingdienst. Zij bepalen daarna of je recht op zorgtoeslag echt komt te vervallen of niet.
Wat moet je doorgeven aan de Belastingdienst?
Geef het door aan de Belastingdienst als je:
- in je eentje in het jaar 2015 meer gaat verdienen dan 26.316 euro. Heb je een fiscaal partner? Dan mag je samen niet meer verdienen dan 32.655 euro.
- onterecht geen zorgverzekering meer hebt. Op een paar uitzonderingen na is iedereen in Nederland verplicht een zorgverzekering te hebben. Zonder die verzekering, ook geen zorgtoeslag.
- militair bent geworden. Dan heb je geen recht meer op zorgtoeslag omdat je zorgkosten worden betaald door het ministerie van Defensie.
- in de gevangenis zit. Dan mag je ook geen zorgtoeslag meer ontvangen omdat je zorgverzekering automatisch wordt stopgezet.
- naar het buitenland verhuist. Tenminste: wanneer jij je Nederlandse zorgverzekering ook meteen opzegt. Als je klant blijft van een Nederlandse zorgverzekeraar, houd je de toeslag gewoon. Je moet je verhuizing dan wel even doorgeven via de Belastingtelefoon.
Hoe werkt het opzeggen van je zorgtoeslag?
In de meeste gevallen zet de Belastingdienst de zorgtoeslag on hold. Maar je kan het ook makkelijk zelf doen. Je gaat daarvoor naar de website van de Belastingdienst. Dat is ook de website waar je bijvoorbeeld een wijziging van je inkomen doorgeeft als je bang bent dat je te veel gaat verdienen voor de zorgtoeslag. Op ‘Mijn toeslagen’ log je in met je DigiD-inlogcode. Je ziet een overzicht van al je toeslagen. Hier zet je je toeslag stop, of je geeft via de optie ‘wijziging doorgeven’ door wat er veranderd is.
Met terugwerkende kracht opzeggen?
Stel dat je erachter komt dat je onterecht zorgtoeslag heb ontvangen, dan kun je je toeslag ook met terugwerkende kracht stopzetten. Je krijgt een bericht van de Belastingdienst waarin staat hoeveel je moet terugbetalen. Als je het niet in één keer wil of kan terugstorten, sluit je een regeling af met de Belastingdienst zodat je het in stukjes kan doen.
Heb je nog vragen over de zorgtoeslag? Stel je vraag hieronder en wij helpen je graag!
Berekenen hier gratis jouw teruggave zorgtoeslag!