Ook als buitenlandse student heb je recht op zorgtoeslag als je voldoet aan de voorwaarden. De voorwaarden waaraan je moet voldoen hangen af van je persoonlijke situatie. Het maakt ook uit of je buiten Nederland gaat studeren of juist als buitenlander in Nederland komt studeren.
[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_5e31da2d3732f_bestsellers” cat_id=”8299″ name=”Bol.com Boeken” sub_id=”” title=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”240″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Ik ga in het buitenland studeren
Als je in een land gaat studeren dat een sociaalzekerheidsverdrag heeft met Nederland, dan kan je doorgaans je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Je krijgt dan ook gewoon je zorgtoeslag. Vraag voor je naar het buitenland vertrekt bij je zorgverzekering een Europese Verzekeringskaart aan. Daarnaast moet je nog aan de algemene voorwaarden voldoen:
– je mag niet te veel verdienen (maximaal ruim € 26.000,– voor een alleenstaande)
– je mag niet te veel vermogen hebben (maximaal ruim € 100.000,– voor een alleenstaande)
– je moet de Nederlandse nationaliteit hebben
– bij studeren: je moet 18 jaar of ouder zijn maar niet ouder dan 30 jaar.
Welke landen hebben een sociaalzekerheidsverdrag met Nederland?
Met verschillende landen heeft Nederland een sociaalzekerheidsverdrag afgesloten. In deze landen kan je doorgaans zonder problemen studeren met behoud van je zorgtoeslag. Het gaat om de volgende landen: alle landen van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland, Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije, Zwitserland en Australië (alleen bij tijdelijk verblijf).
Ga je in een ander land studeren? Neem dan contact op met je zorgverzekering.
Wat moet ik regelen als ik in het buitenland ga studeren en zorgtoeslag wil krijgen?
Als je in het buitenland gaat studeren moet je dit melden bij verschillende instanties:
– neem contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB)
– de SVB bepaalt of je tijdens je studie verplicht verzekerd bent volgens de Wlz (Wet langdurige zorg)
– Ben je inderdaad verplicht verzekerd tijdens je studie, dan behoud je je Nederlandse zorgverzekering en je zorgtoeslag
– vraag een Europese Verzekeringskaart aan bij je zorgverzekering
– geef je verhuizing tijdig door bij je gemeente.
Ik kom in Nederland studeren
Jaarlijks komen ook veel studenten uit het buitenland in Nederland studeren. Ook deze studenten kunnen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Zij moeten dan wel een Nederlandse zorgverzekering afsluiten en voldoen aan de andere voorwaarden. Behalve de algemene voorwaarden omtrent inkomen en vermogen moeten studenten uit het buitenland die jonger zijn dan 30 jaar ook een bijbaan hebben in Nederland.
Wil je hierover meer informatie, neem dan contact op met de belastingdienst of stel ons je vraag!
Berekenen hier gratis jouw teruggave zorgtoeslag!