Een definitieve berekening ontvang je van de Belastingdienst aan het einde van ieder kalenderjaar. Dus zodra het 1 januari is geweest stuurt de fiscus jouw de definitieve berekening toe. De reden waarom dit pas dan is, komt doordat zij dan pas jouw definitieve gegevens hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat jij in totaal hebt verdiend in het afgelopen jaar.

Wist jij wel dat je bijvoorbeeld de zorgtoeslag met terugwerkende kracht kunt terugvragen? Klik op onderstaande knop om te lezen hoe ook jij dit kunt regelen!


 

Definitieve berekening

Uit de definitieve kunnen onderstaande situaties blijken:

  • Jij ontving exact het juiste bedrag. Hierdoor is het definitieve bedrag hetzelfde als het voorschot wat jij hebt gekregen van de Belastingdienst.
  • Jij hebt te weinig toeslag gekregen. Het bedrag dat jij te weinig ontving wordt overgemaakt, of de fiscus gaat dit verrekenen met toeslagen die jij nog moet terugbetalen.
  • Jij hebt te veel toeslag gekregen. De te veel ontvangen toeslag moet jij logischerwijs weer terugbetalen.
  • Jij hebt onterecht toeslag gekregen, bijvoorbeeld omdat jouw vermogen te hoog Ook deze toeslag zul jij moeten terugbetalen.

De Belastingdienst controleert

De fiscus keert niet alleen geld uit op basis van goed vertrouwen. Het is namelijk de bedoeling dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft. Om dit te controleren vergelijkt de Belastingdienst gegevens die jij verstrekt met de gegevens die bij jouw gemeente of bijvoorbeeld zorgverzekeraar bekend zijn.