Voor het eerst je eigen woning betreden voelt heerlijk. Eindelijk zijn de tijden voorbij dat je ’s ochtends moet wachten om te kunnen douchen. Nooit meer hoef je de vraag van je moeder te beantwoorden wanneer je thuis bent om te eten. Vanaf nu bepaal je het helemaal zelf.

Die vrijheid ervaren is natuurlijk geweldig, maar er zit ook een andere kant aan: de zakelijke kant. Woon je zelfstandig in een huurwoning, dan moet je wel iedere maand geld reserveren voor de huur. Voor de meesten van ons is dat de grootste maandelijkse kostenpost.  De huur stijgt ook ieder jaar, meestal is dat in juli.


Waarom huurtoeslag?

Om huren betaalbaar te houden verstrekt de Rijksoverheid subsidie: de huurtoeslag. In principe heeft ieder huurder vanaf 18 jaar er recht op. Een belangrijke voorwaarde is dat je zelfstandige woonruimte huurt. Zelfstandig wil zeggen met een eigen toegangsdeur die je van binnen en van buiten kunt afsluiten. De woning moet in ieder geval een woon(slaap)kamer, een keuken en een toilet bevatten.  Let ook op dat je staat ingeschreven op het juiste adres voordat je de huurtoeslag aanvraagt.

Voor de toekenning van huurtoeslag  maakt het niet uit of je huurt van een woningvereniging of van een particulier. Het geld krijg je van de Belastingdienst die het iedere maand rond de 20e overmaakt naar je lopende rekening.  Hoeveel je krijgt hangt af van de huurprijs, je inkomen, leeftijd en woonsituatie. Huurtoeslag vraag je eenmalig aan via de website www.toeslagen.nl Je hebt hiervoor je DigiD nodig.


Voorwaarden huurtoeslag

Als je financiële hulp van de overheid aanvraagt zul je merken dat je aan nogal wat voorwaarden moet voldoen. Zo ook bij huurtoeslag.  Laat je hierdoor vooral niet afschrikken. Huurtoeslag is een wezenlijke financiële ondersteuning die het verschil kan uitmaken of je een woonruimte wel of niet kunt betalen. Bovendien, als de huurtoeslag eenmaal is goedgekeurd loopt het ieder nieuw jaar automatisch door.