Huurtoeslag kan je een leuk bedrag per maand opleveren. Huur je zelf woonruimte, dan is het dus beslist de moeite om even uit te zoeken of je hier recht op hebt. Er gelden nogal wat criteria en voorwaarden voor huurtoeslagen, waar Hoeveelkrijgjij.nl je graag doorheen loodst.
Wat zijn de voorwaarden voor huurtoeslag?
1. Zelfstandige woonruimte
Allereerst, je moet – heel logisch – iets huren. Om precies te zijn een ‘zelfstandige woonruimte’. Dat betekent dat je een eigen deur moet hebben die van binnen én van buiten op slot te doen is, de woonruimte moet een eigen kamer om te wonen/slapen hebben en bovendien moeten er een eigen keuken(tje) en een eigen wc zijn. Voor een flatje, appartement, studio of rijtjeshuis spreekt het voor zich dat ze eronder vallen, maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld een woonwagen, (permanent bewoond) vakantiehuis of een woonboot.
2. Nederlandse nationaliteit, Basisregistratie Personen, 18 jaar oud
Daarnaast moet je 18 jaar of ouder zijn, de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning) hebben en ingeschreven staan bij de gemeente op het woonadres (in de Basisregistratie Personen).
3. Maximale inkomen en vermogen
Voor huurtoeslag kom je alleen in aanmerking, als je inkomen en vermogen niet te hoog zijn. De gedachte hierachter is dat mensen die veel geld hebben of verdienen, voor zaken als huur en zorgverzekering geen bijdrage hoeven te krijgen van de overheid. In de regel geldt in 2015 een maximaal inkomen van 21.950 euro en 21.330 euro vermogen.
Heb je een medebewoner of toeslagpartner (bijv. een echtgenoot of iemand anders met wie je samenleeft), dan geldt er een maximaal opgeteld gezamenlijk vermogen van 29.800 euro. Onder vermogen wordt niet alleen spaargeld verstaan, maar ook bijvoorbeeld een tweede huis, beleggingen, cash, etc.
4. De maximale huurprijs
Tevens geldt dat er een minimale en maximale huurprijs zijn. De minimale huurprijs om recht te hebben op huurtoeslag is 229,64 euro. Voor jongeren van 18-23 jaar is de maximale huurprijs 403,06 euro, terwijl ‘ie voor mensen van 23 jaar of ouder 710,68 euro bedraagt.
Hoe hoog is de huurtoeslag?
De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, inkomen, de huurprijs die iemand betaalt en de vraag of het een gehandicaptenwoning betreft. Het maximale bedrag kan oplopen tot meer dan 300 euro, maar in veruit de meeste gevallen zal het niet boven de 200 euro uitkomen.
Om een beetje inzicht te geven in de bedragen die mensen zoal ontvangen, even een rekenvoorbeeld:
Iemand van 18 jaar met 10.000 euro inkomen, een huurprijs van 403 euro en die geen medebewoner of toeslagpartner heeft, krijgt in 2015 173 euro per maand huurtoeslag. Is zijn inkomen het dubbele (20.000 euro), dan is de huurtoeslag echter maar 38 euro per maand.
Tip: geef inkomenswijzigingen meteen door
Leuk wanneer je een betere baan krijgt en meer gaat verdienen, maar helaas wordt de huurtoeslag dan wel minder (of houdt die zelfs helemaal op). Het is slim om dit soort inkomenswijzigingen meteen door te geven aan de Belastingdienst. Het risico is namelijk dat je anders na het einde van het jaar veel terug moet betalen, aangezien je huurtoeslag een tijdlang te hoog was. De Belastingdienst stuurt je dan een zogeheten terugvorderingsbeschikking.
Ik heb recht op huurtoeslag, wat nu?
Stel, je voldoet aan bovengenoemde voorwaarden. Huurtoeslag is dan heel eenvoudig aan te vragen, het kan gewoon via de website van de Belastingdienst. Zorg wel dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt, zoals over de huurprijs, je inkomen en vermogen. Wie toch vastloopt, kan altijd even langsgaan bij een toeslagenservicepunt, waarvan er in iedere (middel)grote plaats wel één zit.
Let op: bovenstaande informatie gaat over 2015! Ieder jaar vinden er wijzigingen plaats in het toeslagenstelsel, met name in de bedragen.