Veel mensen die huren, hebben recht op huurtoeslag. Huurtoeslag is een bijdrage van de Nederlandse overheid aan jouw huur, waar je onder bepaalde voorwaarden recht op hebt. Huurtoeslag krijg je niet automatisch: je moet dit zelf aanvragen. Ontvang je al huurtoeslag en verandert er iets in je situatie? Dan moet je ook zelf de huurtoeslag wijzigen. Hieronder lees je in welke gevallen je een wijziging moet doorgeven, en hoe je dat precies moet doen.


Hoe weet ik of ik mijn huurtoeslag moet wijzigen?

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als je situatie verandert, kan dit dus van invloed zijn op de huurtoeslag die je ontvangt:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte.
  • Jij en een eventuele toeslagpartner staan bij de gemeente ingeschreven op het adres waar je woont en huurt.
  • Je betaalde huur, inkomen én vermogen zijn niet te hoog.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Je recht op huurtoeslag kan veranderen als je inkomen of vermogen zijn gewijzigd, de huur verandert of als je gaat verhuizen. Ook als je gaat samenwonen met een samenlevingscontract, kan het zijn dat dat van invloed is op de huurtoeslag. Op de website huurtoeslag.nl controleer je in enkele stappen of je recht op huurtoeslag is verandert, en kun je desgewenst direct je huurtoeslag wijzigen.

Huurtoeslag wijzigen bij de belastingdienst

Huurtoeslag kun je ook direct wijzigen via de belastingdienst. Ga daarvoor naar de website van de belastingdienst en log in op je persoonlijke pagina. Voor het inloggen op je persoonlijke pagina heb je wel een DigiD nodig. Een DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en wachtwoord die je kunt gebruiken om bij allerlei diensten van de overheid in te loggen.


Huurtoeslag gewijzigd – en dan?

Nadat je de wijziging hebt ingediend via huurtoeslag.nl of bij de Belastingdienst, verwerkt de Belastingdienst deze binnen 13 weken. Het kan dus voorkomen dat je nog een aantal keer de huurtoeslag ontvangt zoals je gewend was, nadat je een wijziging hebt doorgegeven.

Ontvang je momenteel geen huurtoeslag, en denk je dat je er mogelijk wel recht op hebt? In dat geval moet je de huurtoeslag ook zelf aanvragen.