Veel mensen die huren, hebben recht op huurtoeslag. Huurtoeslag is een bijdrage van de Nederlandse overheid aan jouw huur, waar je onder bepaalde voorwaarden recht op hebt. Huurtoeslag krijg je niet automatisch: je moet dit zelf aanvragen. Het kan ook zijn dat er iets in je situatie verandert, waardoor je geen recht meer hebt op huurtoeslag. Dan moet je ook zelf de huurtoeslag stopzetten. Hieronder lees je hoe je dat precies moet doen.


Hoe weet ik of ik mijn huurtoeslag moet stopzetten?

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als je situatie verandert, kan dit dus van invloed zijn op de huurtoeslag die je ontvangt:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte.
  • Jij en een eventuele toeslagpartner staan bij de gemeente ingeschreven op het adres waar je woont en huurt.
  • Je betaalde huur, inkomen én vermogen zijn niet te hoog.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Je recht op huurtoeslag kan komen te vervallen als je inkomen of vermogen zijn toegenomen, de huur te hoog is geworden, of als je gaat verhuizen. Ook als je gaat samenwonen met een samenlevingscontract, kan het zijn dat dat van invloed is op de huurtoeslag. Op de website huurtoeslag.nl controleer je in enkele stappen of je recht op huurtoeslag is verandert, en kun je desgewenst direct je huurtoeslag stopzetten.

Huurtoeslag stopzetten bij de belastingdienst

Huurtoeslag kun je ook direct stopzetten via de belastingdienst. Ga daarvoor naar de website van de belastingdienst en log in op je persoonlijke pagina. Voor het inloggen op je persoonlijke pagina heb je wel een DigiD nodig. Een DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en wachtwoord die je kunt gebruiken om bij allerlei diensten van de overheid in te loggen.


Huurtoeslag stopgezet – en dan?

Nadat je de wijziging hebt ingediend via huurtoeslag.nl of bij de Belastingdienst, verwerkt de Belastingdienst deze binnen 13 weken. Het kan dus voorkomen dat je nog een aantal keer de huurtoeslag ontvangt zoals je gewend was, nadat je een wijziging hebt doorgegeven.

Ontvang je momenteel geen huurtoeslag, en denk je dat je er mogelijk wel recht op hebt? In dat geval moet je de huurtoeslag ook zelf aanvragen.