Ga jij binnenkort studeren? Dan wachten jou waarschijnlijk grote veranderingen: niet alleen je opleiding, je woonplaats en/of woonsituatie en je sociale leven veranderen, maar ook je financiële situatie wordt compleet anders! Je gaat financieel op eigen benen staan en het beheer van jouw financiën ligt in jouw handen! Dat klinkt spannend, maar gelukkig zijn er op het internet veel handige hulpmiddelen voorhanden; ook Hoeveelkrijgij.nl staat klaar om jou een handje te helpen! Wat kost studeren? Wat geeft een student uit? Wat geef jij uit? Je leest hier hoe jij overzicht over en inzicht in jouw financiële situatie krijgt!
Heb jij overzicht?
Als jij je financiën goed wilt beheren, dan is het belangrijk om een overzicht te krijgen van je baten en lasten. Dit is niet altijd even gemakkelijk: je vaste inkomsten en uitgaven zet je waarschijnlijk snel op een rijtje, maar voor je variabele inkomsten en uitgaven is dit lastiger.
Een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in deze variabele baten en lasten is het huishoudboekje. Dit klinkt misschien ouderwets, maar is dat niet! In een huishoudboekje noteer je al je variabele inkomsten en uitgaven; zo krijg je overzicht over én inzicht in hoeveel je per week, maand of jaar uitgeeft, en waaraan. Je kunt een papieren boekje gebruiken, maar op het internet zijn natuurlijk ook digitale boekjes beschikbaar. Google maar eens naar “huishoudboekje”, en je vindt tal van apps en programma’s!
Wat geeft een student uit?
Op zijn website geeft DUO een overzicht van de uitgaven van een uitwonende student, gebaseerd op de uitkomsten van het NIBUD Studentenonderzoek 2011-2012:
- Collegegeld: 163
- Studiemateriaal: 50 – 120
- Zorgverzekering: vanaf 66
- Huur: gemiddeld 340, 200 – 650
- Telefoon: 10 – 50
- Vervoer: 20 – 80
- Boodschappen: 150
- Kleding: 20 – 100
- Vrijetijdsbesteding: 50 – 210
Dit overzicht geeft een indruk van wat jou financieel gezien te wachten staat; wat studeren jou daadwerkelijk kost, is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke uitgavenpatroon.
Wat geef jij uit?
DUO heeft voor studenten die per 1 september 2015 onder het nieuwe studiefinancieringsstelsel vallen, een handige online rekenhulp ontwikkeld. Met deze rekenhulp krijg jij inzicht in en overzicht over jouw financiële situatie.
In stap 1 vul je je maandelijkse uitgaven én inkomsten in; de rekenhulp berekent vervolgens voor jou hoeveel geld jij per maand overhoudt of tekortkomt. In stap 2 kun je bekijken of jij recht hebt op een aanvullende beurs. In stap 3 kun je bekijken of en hoeveel jij wilt lenen; de rekenhulp laat meteen zien hoe hoog je studieschuld na afstuderen zal zijn en hoe je deze schuld dan weer kunt aflossen.