Op het forum van Hoeveelkrijgjij.nl kunnen scholieren en studenten moeilijke vragen aan elkaar en aan onze medewerkers voorleggen over onder meer belastingen, verzekeringen, toeslagen, werken en studeren; zo proberen we samen het beste antwoord te vinden.

Klik hier voor de gratis online rekentool!


In deze blog wordt een vraag van het forum extra belicht. De vraag die in dit blogbericht centraal staat, is al een tijdje geleden gesteld, maar nog voor velen relevant. Ze luidt als volgt:

“Valt het nieuwe leenstelsel hbo/wo onder studiefinanciering?”

Deze vraag is om de volgende reden voor velen relevant: de Belastingdienst stelt soms de voorwaarde dat je geen (recht op) studiefinanciering hebt. Een voorbeeld: met ingang van het studiejaar 2015/2016 mag je je studiekosten, alleen als je geen (recht op) studiefinanciering hebt, van de belasting aftrekken. In zo’n geval is het voor jou belangrijk om te weten wat ‘studiefinanciering’ nu eigenlijk betekent in het nieuwe leenstelsel hbo/wo.

Val jij onder het oude of het nieuwe stelsel studiefinanciering? Check ’t hier!


De opbouw van het nieuwe leenstelsel hbo/wo

In het nieuwe stelsel is ‘studiefinanciering’ een verzamelnaam voor de vier financiële tegemoetkomingen die de overheid je kan bieden wanneer je studeert: (1.) lening, (2.) studentenreisproduct, (3.) aanvullende beurs en (4.) collegegeldkrediet. Wat houden deze tegemoetkomingen afzonderlijk precies in? Dat lees je hieronder!

Lening

De lening is in feite de naamgever van het nieuwe stelsel studiefinanciering: het leenstelsel. Als je een opleiding volgt aan een hbo of universiteit, dan kun je per maand maximaal €862,50* van de overheid lenen. Je hebt voor de meeste opleidingen zeven jaar recht op studiefinanciering; in de laatste drie jaar kun je meer lenen, en wel maximaal €925,95* per maand.

“Valt het nieuwe leenstelsel hbo:wo onder studiefinanciering?”

“Valt het nieuwe leenstelsel hbo:wo onder studiefinanciering?”

Via Mijn DUO kun je per maand aanpassen of en hoeveel je wilt lenen. Doe dit uiterlijk op de 1e van de maand waarin je je lening wilt ontvangen!

* De genoemde bedragen zijn exclusief het collegegeldkrediet. Wat is het collegegeldkrediet? Dat lees je hieronder!

Studentenreisproduct

Het studentenreisproduct wordt ook wel de studenten ov-chipkaart genoemd. Je kunt hiermee doordeweeks of in het weekend gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. DUO geeft je automatisch een weekkaart, die je, als je dat wilt, gratis kunt omzetten naar een weekendkaart. Hoe kun je een weekabonnement omzetten in een weekendabonnement of andersom? Dat lees je hier!


Voor het studentenreisproduct geldt een prestatieregeling: als je erin slaagt je studie binnen 10 jaar af te ronden, dan wordt het een gift; als je hier niet in slaagt, dat moet je het terugbetalen.

Aanvullende beurs

De aanvullende beurs is een financiële ondersteuning voor studenten, van wie de ouders minder of niet aan de studiekosten kunnen bijdragen. Is het jaarinkomen van je ouder(s) en/of verzorger(s) €46.000,- of lager? Dan heb je recht op een aanvullende beurs! Hoe hoog is jouw aanvullende beurs precies? Bereken ’t met de online rekentool van DUO!

Ook voor de aanvullende beurs geldt een prestatieregeling!

 

Forum Hoeveelkrijgjij.nl Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!


Collegegeldkrediet

Als je instellings- of collegegeld betaalt, dan kun je, bovenop de eerdergenoemde lening, per maand maximaal €162,58 extra lenen; per jaar kun je maximaal €812,90* extra lenen. Dit geld is bedoeld om jou te ondersteunen bij het betalen van je instellings- of collegegeld! Ook het collegegeldkrediet pas je aan via Mijn DUO!

* Het collegegeldkrediet mag nooit hoger zijn dan het geld dat jij aan je hbo-instelling of universiteit moet betalen.

Lees meer op Hoeveelkrijgjij.nl!

Op Hoeveelkrijgjij.nl vind je meer informatie over (de veranderingen in) het oude en nieuwe stelsel studiefinanciering! Ook lees je hier informatie over andere relevante onderwerpen, zoals belastingen, verzekeringen, toeslagen, werken en studeren, alles toegespitst op scholieren en studenten! Kom je er zelf niet uit? Stel je vraag op het forum of de live chat van Hoeveelkrijg.nl!