Je hebt er vast al veel over gehoord: met ingang van dit studiejaar (2015-2016) wordt er in Nederland een nieuw stelsel studiefinanciering ingevoerd. De meeste hbo- en universitaire studenten moeten er al aan geloven: veel van hen ontvangen geen basisbeurs meer. Maar voor mbo-studenten ligt dit anders! Jullie vallen namelijk onder het oude stelsel studiefinanciering! Wat betekent dit voor jou? En welke veranderingen staan jou te wachten? Hoeveelkrijgjij.nl zet dit speciaal voor jou op een rijtje!

Het recht op de basisbeurs blijft bestaan!

Doe jij een mbo-opleiding? Dan val je onder het oude stelsel studiefinanciering. Dit betekent dat het recht op de basisbeurs voor jou blijft bestaan! Doe jij een voltijd mbo-opleiding niveau 1 of 2? Dan is deze beurs altijd een gift. Doe jij een voltijd mbo-opleiding niveau 3 of 4? Dan is jouw basisbeurs een prestatiebeurs: als jij je opleiding binnen 10 jaar afrondt, dan wordt ze een gift; als jij hier niet in slaagt, dan blijft ze een lening en moet je het ontvangen (‘geleende’) geld gaan terugbetalen.


Val jij als mbo-student onder het oude of nieuwe stelsel studiefinanciering?

Val jij als mbo-student onder het oude of nieuwe stelsel studiefinanciering?

Wat verandert er in de toekomst voor mbo-studenten?

De komende tijd verandert er voor jou nog niets, maar in 2017 staat mbo-studenten een aantal veranderingen te wachten!

  • Vanaf 1 januari 2017 hebben mbo-studenten jonger dan 18 ook recht op een studentenreisproduct (ov-kaart voor studenten)! Nu hebben mbo-ers pas recht een studenten-ov nadat ze 18 zijn geworden. Het recht op een basisbeurs, aanvullende beurs en/of lening blijft helaas ook na 1 januari 2017 voorbehouden aan mbo-studenten van 18 jaar en ouder. Je kunt tot je 30e studiefinanciering aanvragen!
  • Vanaf 1 augustus 2017 kunnen mbo-studenten tot 55 jaar oud geld lenen van de overheid om hun lesgeld mee betalen: dit heet het collegegeldkrediet.
Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Meer informatie?

Dit blogbericht is deel 3 van een serie blogberichten over studiefinanciering voor mbo. Wil je meer informatie over dit onderwerp, of over andere voor jongeren interessante onderwerpen zoals belastingen, verzekeringen, toeslagen, studeren en werken? Kijk dan op Hoeveelkrijgjij.nl!

Op Hoeveelkrijgjij.nl kun je ook gratis en vrijblijvend berekenen op hoeveel belastingteruggave jij recht hebt!


Klik hier voor de gratis online rekentool!