Studeren; we weten dat het moet, maar vaak kost het zoveel tijd en willen we veel liever andere leukere dingen doen. Met een aantal handige tips en tricks help ik je op weg om efficiënter te gaan studeren, waardoor je uiteindelijk meer tijd overhoudt voor andere leuke dingen!
Efficiënt met je schoolwerk omgaan, betekent dat je tijd bespaart en deze tijd met andere dingen kan invullen. Een belangrijk begin van efficiënt studeren is het maken van een planning. Door het maken van een planning ben je je bewust van wat je moet doen en wanneer je tijd hebt om dit te gaan doen. Bij het maken van een planning is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken.
Allereerst ga je per week inplannen wat je precies, wanneer gaat doen. Hierbij moet je dus nadenken over wanneer je hoeveel tijd hebt, maar je moet natuurlijk ook rekening houden met wanneer je iets af moet hebben of in moet leveren. Naast een planning per week, is het soms ook handig om een jaarplanning te maken waarop je noteert wanneer je iets af moet hebben en in welke weken je hieraan wilt werken.
Bij het maken van je weekplanning waarin je precies opschrijft wat je elke dag gaat doen, zijn de volgende dingen belangrijk om in je achterhoofd te houden:
- Begin met het moeilijkere werk en/of het leerwerk. Je bent in het begin nog fris en geconcentreerd, precies dat wat je nodig hebt voor moeilijke taken of leerwerk.
- Noteer niet alleen wat je precies op welke dag gaat doen, maar noteer ook hoelang je schat bezig te zijn met het vak.
- Zorg ervoor dat je niet te veel verschillende vakken op één dag doet. Het maximum aantal vakken op een dag is vier. Als je klaar bent met een vak en je wilt een ander vak gaan doen, duurt het namelijk ongeveer 15-20 minuten voordat je hersenen hebben geschakeld naar het andere vak.
- Maak een realistische planning. Je kan in je hoofd heel veel willen doen, maar ga ook na of dit echt mogelijk is. Het is beter om uiteindelijk tijd over te houden en nog iets extra’s te doen, dan teleurgesteld te worden omdat je niet alles afgekregen hebt wat je wel ingepland had.
- Ga na wanneer je het beste studeert, bijvoorbeeld de ochtend, middag of juist de avond en stem je planning hier op af. Studeer vooral op de momenten waarop jij je het beste kunt concentreren.
- Houd je aan de planning! Dit klinkt natuurlijk logisch, maar blijkt vaak het moeilijkste van een planning. Je maakt je planning niet voor niets, houd je hier dan ook aan. Doe je dit niet dan blijf je waarschijnlijk dingen uitstellen waardoor je later in tijdnood komt.
Naast het maken van een planning zijn er nog een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee kunt houden tijdens het studeren.
*Zorg dat je studeert in een opgeruimde omgeving waar je je goed kunt concentreren. Als je omgeving niet opgeruimd is, merk je vaak dat je veel afleiding om je heen hebt. Zorg dat er geen overbodige dingen op je werkplek liggen en zorg dat alle studiematerialen die je die dag nodig hebt klaar liggen. Op deze manier voorkom je dat je nog dingen moet gaan zoeken en de chaos in je hoofd die daar vaak mee samengaat.
*Een grote afleiding bij je schoolwerk is vaak je telefoon en/of je computer. Zorg dat je computer uit staat als je deze niet nodig hebt. Kijk tussendoor niet of je mail of een melding op sociale media hebt gekregen, dit leidt alleen maar af en betekent dat je niet geconcentreerd met je schoolwerk bezig bent. Wat je telefoon betreft is het vaak handig om deze op stil te zetten, zodat je niet hoort dat je een berichtje of melding ontvangt. Daarnaast is het goed om je telefoon op een plek in de kamer te leggen waar jij niet bij in de buurt zit. Als je je telefoon ziet liggen, is het vaak verleidelijk om te kijken. Zie je je telefoon niet liggen, dan word je er ook niet aan herinnerd dat deze er ligt en zul je minder snel op je telefoon gaan kijken.
*Tijdens het studeren is het belangrijk dat je op tijd pauze neemt. Het is belangrijk dat je ook ontspant tussen het leren door en op deze momenten juist wel afleiding zoekt. Dan kun je na je pauze van ongeveer 10 à 15 minuten weer geconcentreerd aan het werk.
*Als je op school bepaalde lesstof hebt gehad, probeer deze lesstof dezelfde dag dan nog te herhalen. Op deze manier maak je je de lesstof eigen en controleer je of je de lesstof hebt begrepen. Is dit niet het geval, dan is er nog tijd om aan de bel te trekken en een docent of klasgenoot om hulp te vragen.
*Herhaling is bij het leren van stof belangrijk. Studeer niet één keer heel lang, maar studeer meerdere malen wat korter. Door herhaling sla je de stof op in je langetermijngeheugen en onthoud je alles beter. Begin je kort van tevoren, bijvoorbeeld een dag, pas met leren dan sla je het op in je kortetermijngeheugen en zul je de leerstof een paar dagen later niet meer herinneren. Omdat veel dingen later weer terugkomen is het belangrijk dat je de stof in je lange termijn geheugen op slaat.
*Vaak heb je veel stof om te leren. Als dit het geval is, is het goed om samenvattingen te maken. Haal de belangrijkste dingen uit de tekst en schrijf deze op. Bij het maken van een samenvatting is het ook belangrijk om in schema’s, met tekeningen of met mindmaps te werken. Dit kan jezelf meer duidelijkheid bieden.
Zoals je ziet zijn er best veel dingen waar je rekening mee kunt houden om efficiënt te studeren. Als je op deze dingen let tijdens het studeren, ben je efficiënt bezig en zul je zien dat je tijd gaat besparen. De tijd die je overhoudt, kun je besteden aan een baantje, sporten of andere leuke dingen die voor jou belangrijk zijn. Zonder schuldgevoel, want je weet dat je schoolwerk al gedaan is en je op schema ligt!
Angelique Lauwen is vestigingsmanager van Huiswerkbegeleiding Oisterwijk