Je wordt bijna 18 – of bent het net geworden – en vraagt je af wat er allemaal gaat veranderen. Op financieel gebied is dat een hele hoop, omdat je in Nederland als 18-jarige als volwassene wordt gezien. Je mag als je 18 bent zelf een telefoonabonnement afsluiten, net zoals een lening. In sommige gevallen ga jij nu kinderalimentatie ontvangen in plaats van je ouders. Daarnaast ben je zelf voortaan verantwoordelijk voor een zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en een eventuele reisverzekering. Ook verwacht de staat van jou dat je belastingaangifte doet. Dit vereist een hoop verantwoordelijkheid, maar gelukkig helpen wij je een handje.

Omdat de regeltjes continu veranderen en er een overload aan informatie beschikbaar is, lichten wij in dit artikel twee nieuwsonderwerpen uit die op dit moment populair zijn. Zo blijf je eenvoudig op de hoogte van de laatste (financiële) ontwikkelingen die voor 18-jarigen van groot belang zijn.


 

Studiefinanciering

De meeste studenten hadden de afgelopen jaren recht op studiefinanciering. Studiefinanciering is een bedrag dat de overheid maandelijks aan HBO- en universiteitsstudenten betaalde, als tegemoetkoming voor de hoge kosten die studeren met zich meebrengt. Wanneer je je studie binnen 10 jaar afrondde, werd deze lening omgezet naar een gift. Als student hoefde je dit maandelijks ontvangen bedrag dan niet meer terug te betalen. Deed je er langer over dan 10 jaar, dan moest dit wel.
Helaas wordt studiefinanciering afgeschaft. Vanaf 1 september 2015 wordt het sociale leenstelsel ingevoerd. Dit betekent dat studenten hun studie helemaal zelf moeten gaan betalen, zonder hulp van de overheid. Althans, je krijgt geen gift meer. Wel kun je goedkoop lenen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken tijdens je studie. Een studie kost zo’n €1950, – per jaar terwijl er ruim €11.000, – geleend kan worden. Dat komt dus wel goed. Daarnaast kun je als student ook gewoon gratis blijven reizen met een OV-chipkaart.

 


Studiefinanciering en minimumloon, wat gaat er veranderen?

Studiefinanciering en minimumloon, wat gaat er veranderen?

Minimumloon

Daar waar veranderingen wat betreft studiefinanciering al rond zijn, wordt er nog gesproken over het minimum(jeugd)loon. De wet die hierover gaat stamt al uit 1968! Het is dus niet raar dat hier veel commentaar op is. Een 18-jarige verdient nu de helft van een 23-jarige in Nederland, ook al doen zij hetzelfde werk. Dat is niet helemaal eerlijk omdat je wel dezelfde kosten hebt. De SP (een politieke partij) vindt bijvoorbeeld dat alle volwassenen hetzelfde loon verdienen voor gelijke werkzaamheden. Ook vakbonden en jongerenorganisaties strijden hiervoor. Wat er daadwerkelijk zal gaan veranderen is nog even afwachten, dus houdt het nieuws en onze site goed in de gaten!
Hoe denk jij hierover? Laat het ons weten!