Studeren is duur! Jaarlijks betaal je een grote som collegegeld, en daar nog bovenop komt het geld dat je aan studieboeken en readers kwijt bent. En je hebt vaak geen keuze: veel studies verplichten je om deze boeken aan te schaffen. Bij sommige studies kunnen de kosten voor studieboeken en readers oplopen tot zo’n €1000,- per jaar. Wat kan jij doen om deze kosten wat te drukken? Hoeveelkrijgjij.nl geeft jou tips voor het kopen en verkopen van studieboeken!
Berekenen hier meer belasting teruggave uit door studiekosten op te voeren!
Tweedehands studieboeken kopen!
Sommige studenten bieden hun oude boeken aan via tweedehands verkoop, bijvoorbeeld omdat ze met hun studie of studievak zijn gestopt, of omdat ze hun studie of studievak heb afgerond. Je kunt hun soms nog ongebruikte of zo goed als nieuwe boeken vinden op websites als bol.com, tweedehandsstudieboeken.nl, bookmatch.nl, studystore.nl, mystudybook.nl en studieboekencentrale.nl. Het is ook mogelijk dat jouw studievereniging tweedehands studieboeken verkoopt, of dat de boekwinkel op de campus of in de buurt tweedehands studieboeken aanbiedt.
Tweedehands studieboeken zijn bijna altijd goedkoper dan nieuwe boeken, en daarmee een budget alternatief! En ook een duurzaam alternatief, want voor jouw tweedehands studieboeken hoeven natuurlijk geen extra bomen worden gekapt!
Let op!
Controleer bij het kopen van tweedehands studieboeken altijd goed of je de juiste uitgave hebt, dat wil zeggen de goede druk en de goede editie. De inhoud en opbouw van een boek kan per uitgave soms sterk verschillen. Op je boekenlijst staat vaak precies aangegeven welke uitgave jij nodig hebt; je kunt eventueel bij je studievereniging navragen of een oudere uitgave ook voldoet, of dat die teveel van de aangegeven uitgave verschilt.
Hoe kan je zien of je de juiste uitgave koopt? Zorg dat je, als je een studieboek koopt, altijd je boekenlijst bij de hand hebt! Als het boek in handen hebt, dan vind je de benodigde informatie vaak op een van de eerste pagina’s. Als je het boek via internet koopt, dan kijk je in de beschrijving op de site. En als je er zelf niet uitkomt, vraag dan even na bij de (online) verkoper! Het ISBN-nummer is ook vaak een goede hulp!
Verkeert het boek in een goede staat?
Als je je tweedehands studieboeken via je studievereniging of in een boekwinkel koopt, dan kun je vaak makkelijk te weten komen in wat voor staat het boek verkeert: als je het boek in handen hebt, zie je al snel of het nog in het plastic zit of letterlijk kapot is gelezen.
Als je je tweedehands studieboeken online koopt, dan kun je minder makkelijk te weten komen in wat voor staat het boek verkeert: online verkopers gebruiken vaker via Google gevonden plaatjes dan zelfgenomen foto’s bij de verkoop van hun boeken. Op veel websites wordt wel aangeven in wat voor staat het boek verkeert; hiervoor gebruiken online verkopers aanduidingen als “zo goed als nieuw”, “in goede staat” of “gebruikt”. Het blijft echter zo dat je er als koper op moet vertrouwen dat de verkoper eerlijk is en dat hij een eerlijke oordeel geeft over de staat waarin het boek verkeert.
Tweedehands studieboeken verkopen!
Ook jij kunt je oude studieboeken tweedehands verkopen, en op deze manier wat extra’s (terug)verdienen! Probeer je studieboeken een beetje netjes te houden, zodat je er bij verkoop een fijne prijs voor kunt vragen. Ga vóór verkoop nog wel even na of je de boeken die je wilt verkopen later echt zelf niet meer nodig hebt, bijvoorbeeld voor een ander studievak of je werk. Het zou natuurlijk zonde zijn als je het dan opnieuw moet kopen!
Berekenen hier nog meer belasting teruggave uit door studiekosten op te voeren!