Als student ben je natuurlijk al bezig met je toekomst. Het volgen van een opleiding is het begin van (hopelijk) een succesvolle carrière. Veel studenten duiken op de voor de hand liggende vacatures, zoals pizzakoerier en een bijbaan in de horeca. Toch loont het de moeite om als student verder te kijken naar bijbanen die aansluiten op je studie. In dit artikel bespreken we mogelijke vragen die je gesteld kunt krijgen tijdens een sollicitatiegesprek voor een studiegerelateerde bijbaan.

//


Solliciteren voor een bijbaan naast je studie

Solliciteren voor een bijbaan die in het verlengde ligt van je studie is vaak lastiger dan een horecabaan of schoonmaakwerk. Met een studiegerelateerde bijbaan leg je een prima basis voor je toekomst en kun je heel wat relevante ervaring in je toekomstig CV opsommen. Bovendien bestaat er zelfs de kans dat je bij het bedrijf waarvoor je gaat werken na je studies volwaardig aan de slag kunt.

 

Welke vragen kun je verwachten tijdens het sollicitatiegesprek?

Voor een dergelijke serieuze bijbaan zal je echter wel moeten solliciteren. Hieronder stellen wij een aantal vragen op die je kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek. Bovendien geven we een advies in welke trant je de vragen het beste kan beantwoorden.


Als je op sollicitatiegesprek gaat bij een bedrijf dat beantwoordt aan je studierichting, heb je alvast dat voordeel, dat je dieper kunt ingaan op de vakgerichte vragen van de eventuele werkgever. De vragen in een sollicitatiegesprek zijn tegelijk een test voor jezelf. Maar de voornaamste reden waarom je al die vragen op je afgevuurd krijgt, is omdat  je toekomstige werkgever graag wil weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Voorbeelden van vraag en antwoord tijdens het sollicitatiegesprek

Hieronder de meest gestelde vragen die je kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek.

Waarom heb je juist bij ons gesolliciteerd?

Dit kan een domme vraag lijken, maar alles zal afhangen van je antwoord. Hier vertel je dat het bedrijf aansluit bij je studie en dat je de theorie in de praktijk wilt omzetten. Als je enkel maar antwoordt dat het je wel ‘leuk’ lijkt, getuigt dat niet echt van beroepsinteresse.

Wat voeg je toe aan ons bedrijf?

Leergierigheid, interesse, enthousiasme, kortom alles wat een werkgever zoekt in een werknemer. Daarnaast ook al de opgedane kennis en de drang deze om te zetten in de praktijk. Wees bescheiden maar ferm. Laat zien dat het een bewuste keuze is.

Wat zijn je leerresultaten en cijfers?

Sommige werkgevers vragen hierom, andere maakt het vrij weinig uit. Toch moet je voorbereid zijn op deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek. Schroom niet om uit te pakken met je hoge cijfers, maar ga niet liegen over mindere resultaten. Geef daarentegen een begrijpelijke motivatie wat je zwakke en sterke punten zijn. De potentiële werkgever is vooral nieuwsgierig naar je eerlijkheid en motivatie.


Waarom heb je voor die studie gekozen?

Denk hier even over na. Werkzekerheid en carrièremogelijkheden zijn zeker niet mis. Maar als bijvoorbeeld idealisme of creativiteit de grondslag is, mag je dat zeker vermelden. Dit geeft namelijk aan dat je ook passie voor je werk zult hebben.

Heb je enige referenties?

Overleg met je professors of leraren of zij gecontacteerd mogen worden door geïnteresseerde werkgevers. Zij zijn het best geplaatst om de vragen die een werkgever nog heeft bij een sollicitatiegesprek, te beantwoorden. Heb je nog ergens anders een bijbaan gedaan, vermeld dat dan ook.

In je LinkedIn profiel kun je ook referenties toevoegen, hier zou je ook naar kunnen verwijzen tijdens je sollicitatiegesprek.

Sollicitatiegesprek- welke vragen kun je verwachten?

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Dit kan een lastige vraag zijn. Het kan geen kwaad om aan vrienden en familie te vragen wat ze van jouw persoon vinden. Als iedereen je betrouwbaar en aangenaam in de omgang vindt, dan mag je dat ook veilig vermelden in het sollicitatiegesprek. Vermijd de standaardtermen als ‘spontaan’ of ‘enthousiast’, maar wees concreter in je uitleg. Vind je dit lastig? Gebruik voorbeelden waaruit blijkt hoe je bent.


Waar zie je jezelf binnen x-aantal jaren?

Houd het realistisch. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het sollicitatiegesprek antwoorden dat mocht je bij hun aan de slag gaan en beide partijen tevreden zijn, een toekomst in datzelfde bedrijf je wel wat lijkt. Ambitie en realiteitszin worden zeker gewaardeerd.

Wat weet je over ons als bedrijf?

Het is vanzelfsprekend dat je, voor je op sollicitatiegesprek gaat, allerlei informatie hebt ingewonnen over het bedrijf waarvoor je gaat solliciteren. Deze vraag kun je eigenlijk niet fout beantwoorden als je genoeg tijd steekt in een goede voorbereiding.

Conclusie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je voorkomen, taalgebruik en houding zijn echter ook belangrijke aandachtspunten. Last but not least: zorg ervoor dat je op tijd bent. Niet alleen voor je sollicitatiegesprek, maar ook op de dagen dat je er (hopelijk) gaat werken.

Wil je meer weten over solliciteren? Lees onze blogs over sollicitatietips en hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft.