Kiezen voor huiswerkbegeleiding of bijles

Naar school gaan en huiswerk maken is niet altijd gemakkelijk of leuk. Als student/scholier wordt je afgeleid door de duizend-en-een afleidingen van het dagelijks leven: de laatste appjes op je telefoon, je favoriete hobby’s. Anders is het wel de enorme tegenzin die je voelt als je denkt aan je huiswerk. Of je hebt juist wel motivatie, maar je begrijpt het niet of je kunt niet plannen. In alle gevallen wordt naar school gaan en studeren een behoorlijke opgave. Als je in korte tijd zoveel mogelijk resultaat wilt behalen, is het misschien handig om hulp van buiten in te schakelen. Twee veelgebruikte vormen van hulp zijn het aanschuiven bij huiswerkbegeleiding of het nemen van bijles.


Voordat je die beslissing neemt moet je goed overwegen welke van de twee het beste past bij jouw situatie. Zowel huiswerkbegeleiding als bijles gaan natuurlijk gepaard met kosten. Bijles, zoals bijvoorbeeld gemakkelijk en snel geregeld via Bijlesnetwerk (via www.bijlesnetwerk.nl), kan al gauw zo’n 20 euro per uur kosten. Huiswerkbegeleiding loopt vaak al in de 100 euro per maand! Slim kiezen is dus belangrijk en kan je doen door je eigen situatie onder de loep te nemen.

Stel jezelf de volgende vragen. Waarom krijg ik mijn huiswerk niet af? Waarom krijg ik mijn toetsen niet geleerd? Waarom haal ik niet de resultaten die ik wil? Met welk vak heb ik nou het meest moeite? Het antwoord op deze vragen kan je helpen in het maken van de goede keuze.

De slimme scholier schakelt hulptroepen in

De slimme scholier schakelt hulptroepen in

Als de antwoorden er op wijzen dat je vooral problemen hebt met de inhoud van vakken, is het handig om te kiezen voor bijles. De bijlesdocent kan je helpen met alle problemen bij je je leer- en maakwerk en het voorbereiden van toetsen. De aandacht is volledig op jou gericht en wordt afgesteld op jou als persoon. Ook is het handig om te kiezen voor bijles als je veel gemotiveerd wil worden van buitenaf. In de praktijk blijkt dat bijlesdocenten ook tussendoor hun leerlingen heel veel motiveren en coachen. Daarnaast kan bijles ook handig zijn als je veel aandacht wil besteden aan het ontwikkelen van bepaalde leerstrategieën.


Als de inhoud niet zo zeer het probleem is, maar als je vooral een stok achter de deur nodig hebt, is huiswerkbegeleiding misschien wel wat voor jou. De begeleider zorgt ervoor dat je werk af komt door met jou een planning op te stellen en het huiswerk te controleren. Natuurlijk kan je ook inhoudelijke vragen stellen, overhoord worden of geholpen worden met je leerstrategieën, maar je hebt niet alle aandacht voor jezelf. Wellicht is het handig om het als volgt te zien: de huiswerkbegeleider is als een huisarts, waar een bijlesdocent als een specialist is. Beide beheersen in de basis dezelfde vaardigheden en kennis, maar de een is meer gespecialiseerd dan de ander. Ze helpen je beide met je schoolwerk, alleen gaat de bijlesdocent veel gerichter te werk.

In alle gevallen, is het handig om jezelf nog iets af te vragen. Waarom wil ik het goed doen op school? Het antwoord op deze vraag is namelijk jouw motivatie om je iedere dag opnieuw weer in te zetten, zowel op school als tijdens je begeleiding. Misschien is het wel zo dat je al een vervolgopleiding op het oog hebt, of dat je meer zelfvertrouwen krijgt van goede cijfers. Wat het antwoord ook is, het is veel fijner werken met een doel voor ogen omdat je weet waar je al die moeite voor doet.

Dus, stel jezelf wat vragen en houd je doelen voor ogen! Schakel waar nodig wat hulptroepen in en voor je het weet loop je fluitend de school uit met een papiertje op zak.