Volg jij een mbo-opleiding en heb jij (binnenkort) recht op studiefinanciering? Jouw studiefinanciering is anders opgebouwd dan die van hbo- en universitaire studenten. Wil jij er zeker van zijn dat je krijgt waar je recht op hebt? Dan kan het handig zijn om globaal te weten hoe jouw studiefinanciering is opgebouwd. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder!

Wil jij direct berekenen op hoeveel studiefinanciering je recht hebt? Dat doe je hier!


Als jij aan de voorwaarden voldoet, dan heb je recht op studiefinanciering. Je stufi wordt opgebouwd zijn uit de volgende vier onderdelen: de basisbeurs, de aanvullende beurs, de lening en het studentenreisproduct. Lees hieronder op welke onderdelen jij recht hebt!

De basisbeurs

De basisbeurs is een financiële ondersteuning van de overheid, waar iedere voltijd mbo-student recht op heeft; deze maandelijkse bijdrage voor je studie is een gift.* De hoogte van de basisbeurs is €81,81 per maand voor een thuiswonende student en €266,99 per maand voor een uitwonende student.

* Volg jij een voltijd mbo-opleiding niveau 3 of 4? Dan wordt jouw studiefinanciering een gift als je binnen 10 jaar een opleiding afrondt. Lukt dat niet? Dan moet je het totale ontvangen bedrag terugbetalen.


De aanvullende beurs

De overheid gaat ervanuit dat de volgende drie partijen samen jouw studie betalen: de overheid zelf, je ouder(s)/verzorger(s) en jijzelf. Kunnen jouw ouders/verzorgers niet of minder meebetalen? Dan heb je wellicht recht op een aanvullende beurs!

Of en op hoeveel aanvullende beurs jij recht hebt, is afhankelijk van het inkomen van je ouders/verzorgers. De hoogte van de aanvullende beurs is voor thuiswonende studenten maximaal €335,73 (jan-jul)/€336,23 (aug-dec) per maand en voor uitwonende studenten maximaal €357,33 (jan-jul)/€357,83 (aug-dec) per maand.

Lening

Kun jij maandelijks nog niet rondkomen met die basisbeurs, bijdrage van je ouder(s)/verzorger(s), aanvullende beurs en eigen inkomsten uit een bijbaan en/of betaalde stage? Dan kun je ook lenen van de overheid!

  • Krijg jij een basisbeurs en de maximale aanvullende beurs? Dan kun je per maand maximaal €178,22 lenen!
  • Krijg jij geen of minder aanvullende beurs? Dan kun je per maand maximaal het verschil* + €178,22 lenen!
  • Mag jij alleen nog lenen? Dan kun je per maand maximaal € 925,95 lenen!

* Het verschil tussen het bedrag dat jij zelf ontvangt en het bedrag dat iemand die de basisbeurs en de maximale aanvullende beurs ontvangt.

Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Het studentenreisproduct

Met een studenten-ov kun je, afhankelijk van jouw keuze, doordeweeks of in het weekend gratis reizen met het openbaar vervoer. Ook dit is een gift van de overheid.


Vraag jouw studiefinanciering aan!

Voldoe jij aan de voorwaarden? En heb jij (binnenkort) recht op studiefinanciering? Vraag jouw stufi dan aan met Mijn DUO! Doe dit liefst drie maanden van tevoren, dan heeft DUO de tijd om alles goed voor je te regelen!

Hoe ziet de studiefinanciering voor mbo-ers er in 2016 uit?

Hoe ziet de studiefinanciering voor mbo-ers er in 2016 uit?

Meer informatie?

Dit blogbericht is deel 2 van een serie blogberichten over studiefinanciering voor mbo. Wil je meer informatie over dit onderwerp, of over andere voor jongeren interessante onderwerpen zoals belastingen, verzekeringen, toeslagen, studeren en werken? Kijk dan op Hoeveelkrijgjij.nl!

Op Hoeveelkrijgjij.nl kun je ook gratis en vrijblijvend berekenen op hoeveel belastingteruggave jij recht hebt!

Klik hier voor de gratis online rekentool!