Je bent financieel onafhankelijk als je voldoende inkomen hebt om alle vaste lasten te betalen, zoals eten en drinken, een woonplek, een leuk autootje enzovoorts. Daarnaast wil je natuurlijk ook nog graag leuke dingen doen, zoals naar de bioscoop, uit eten of naar dat ene leuke feestje op zaterdag. Maar hoe zorg je er nu voor dat je financieel onafhankelijk wordt?

Je wordt niet ineens financieel onafhankelijk als je volwassen bent. Hier moet heel wat voor gebeuren en dit begint al op de middelbare school. Je begint met je eerste bijbaantje, bijvoorbeeld als vakkenvuller in de supermarkt. Je verdient een beetje geld om dat ene leuk spel of die mooie trui te kopen. Vanaf dat moment leer je al hoe je het beste kunt omgaan met je geld. Naarmate je ouder wordt, ga je steeds meer van dat zelfverdiende geld betalen, denk maar eens aan je telefoonabonnement, of de benzine voor je scooter!
Maar hoe kun je nu tijdens de middelbare er al voor zorgen dat je financieel onafhankelijk wordt?


Tip 1: Doe je best voor school!

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is daarom niet minder belangrijk. Door goed je best te doen voor school, wordt de kans natuurlijk groter dat je je eindexamen haalt. Na je eindexamen kun je een leuke vervolgopleiding volgen, waar je wordt opgeleid voor een baan. En een logisch gevolg: met een leuke baan komt een leuk inkomen. Je wordt financieel onafhankelijk.

Tip 2: Structureer je geldzaken.

Zorg ervoor dat je weet hoeveel geld je elke maand op je rekening gestort krijgt en kijk welke bedragen je per maand uitgeeft. Zo weet je welk bedrag je per maand kunt besteden en weet je zeker dat je geen geld uitgeeft dat je niet hebt! Heb je vaste lasten, zoals bijvoorbeeld het betalen van je telefoon-abonnement of de verzekering van je scooter? Betaal deze op tijd!

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Tip 3: Maak overzichtelijke (week)planningen.

Zorg dat je al je activiteiten gedurende de week goed inplant. Ruim voldoende tijd in voor school en het maken van je huiswerk en probeer je bijbaan na school of in het weekend te plannen. Denk ook aan je ontspanning, vrije tijd is ook belangrijk!
Heb je vaste lasten die betaald moeten worden? Zet in je weekplanning wanneer deze betaald moeten zijn. Zo weet je zeker dat je geen schulden opbouwt.
Dit zijn al heel wat dingen waar je als middelbare scholier rekening mee kunt houden, wil je later financieel onafhankelijk worden. Het is helaas niet altijd even makkelijk. Ervaar je moeite met het bovenstaande, dan helpt huiswerkbegeleiding (zoals bijvoorbeeld bij Huiswerkbegeleiding Arnhem je misschien op de juiste weg.


Huiswerkbegeleiding

Tijdens de huiswerkbegeleiding leer je op een effectieve manier je tijd over de week te verdelen. Bij de huiswerkbegeleiding wordt samen met jou een overzichtelijke weekplanning gemaakt, waarin je met een vaste huiswerkbegeleider voldoende tijd vrijmaakt voor school, huiswerk, bijbaan en vrije tijd. Samen werk je aan een goede verdeling over de week!
De huiswerkbegeleiding ondersteunt je ook bij het op een effectieve manier maken van je schoolwerk. Door voldoende tijd te besteden aan je schoolwerk, rond je de middelbare school met succes af, waarna je ook met succes kunt beginnen aan een vervolgopleiding!