Het lijkt misschien nog ver weg, maar de eindexamens staan al weer bijna voor de deur. Sterker nog, om de eindexamens goed te maken is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een goed plan hebt om je voor te bereiden. Waarschijnlijk heb je een aantal dagen tot weken vrij voordat de eindexamens op 11 mei beginnen, maar als je dan pas begint met voorbereiden, verklein je je kansen op het in één keer halen van je eindexamens. En, hoewel het hoofddoel natuurlijk is om dat papiertje te halen, is het toch wel een erg leuke bijkomstigheid als je vanaf eind mei al vrij bent. Een hele zomer om te werken, op vakantie te gaan als iedereen nog aan het werk is, of je toekomstige studentenkamer te schilderen en in te richten. Een hele zomer vrij, in plaats van de maand juni extra hard studeren om toch dat laatste examen te halen en in de stress zitten tot je de uitslag eindelijk krijgt. Als jij zo’n lange zomer vrij ook wel ziet zitten, is het verstandig om NU al vast te beginnen met de voorbereidingen van je examens. Nu? Maar je moet toch ook nog schoolexamens maken en die opdrachten inleveren? Ja, nu, in ieder geval met het maken van een plan!

Neem in de kerstvakantie bijvoorbeeld twee dagen de tijd om te inventariseren hoe je er voor staat. Wanneer staat welk examen gepland en wat moet je voor dat examen kunnen? Via www.examenblad.nl kun je per vak een overzicht vinden van wat je precies moet kennen en kunnen. Bekijk kritisch hoe je ervoor staat per vak. Welke onderwerpen die genoemd worden ken je al van buiten? Welke onderwerpen begrijp je wel, maar vind je nog moeilijk om in praktijk te brengen? Zijn er misschien nog onderwerpen die niet of nauwelijks aan bod zijn geweest op school? Als je voor alle vakken duidelijk hebt wat je moet kennen en kunnen, wat er al goed gaat en wat er nog beter gaat, kun je een lijst maken van dingen die je nog moet voorbereiden voor de examens. Dit kan het bestuderen van bepaalde theorie zijn, het nog eens om extra uitleg vragen aan je docent, het oefenen van oude examens of het inschakelen van extra hulp door bijvoorbeeld bijles of examentraining. Op basis van deze lijst maak je een planning waarin je aangeeft welke onderwerpen je per week gaat oppakken (naast je gewone huiswerk). Houd er in deze planning rekening mee dat je de laatste twee weken vrij houdt om alles te herhalen en in te kunnen springen op laatste punten die bijgespijkerd moeten worden.


Als je er achter komt dat er voor één of bepaalde vakken nog wel erg veel moet gebeuren, kan het verstandig zijn om je in te schrijven voor een examentraining. Tijdens de examentrainingen van Bijlesnetwerk herhaal je in één, twee of drie dagen alle stof en ga je deze gelijk in de praktijk brengen door veel te oefenen met examenopgaves. Door alle stof achter elkaar door te nemen, train je niet alleen alle losse onderdelen, maar ga je ook de samenhang tussen de verschillende onderdelen zien. Door veel gebruik te maken van stappenplannen leer je om rustig te blijven tijdens het examen en zoveel mogelijk punten te behalen bij een vraag, ook als je het antwoord niet helemaal precies weet.

Je kunt de examentraining natuurlijk vlak voor de examens doen, maar ook eerder in het jaar is het vaak al mogelijk de examentraining te volgen. Door de training eerder te doen, heb je er ook nog wat aan bij de laatste schoolexamens. Daarnaast geef je jezelf de ruimte om de tijd vlak voor de eindexamens te benutten om alle stof te herhalen en je in alle rust klaar te stomen voor de examens.

Zorg dus dat je weet hoe je er voor staat, je een goede planning maakt om goed voorbereid te zijn voor de examens en schrijf je als dat voor jou nuttig is in voor een examentraining. Zo zorg je voor een rustige eindexamenperiode, gevolgd door een heerlijke en welverdiende zomer vrij van school!