In het voorgaande deel over hoe studiefinanciering werkt, zijn wij voor jou ingegaan op het oude- en het nieuwe stelsel. Hierbij zijn wij tevens voor jou ingegaan op de voorwaarden die aanwezig zijn voor het krijgen van een studiefinanciering. Vandaag zullen wij voor jou dieper in gaan op de studiefinanciering. Bijvoorbeeld hoelang jij een studiefinanciering kan krijgen, hoe dit gaat voor niet-Nederlanders en hoe het zit met het bijverdienen en de hierbij horende bijverdiengrens. Lees snel verder!

Duur studiefinanciering

Je krijgt voor een vier jaar durende studie in totaal zeven jaar studiefinanciering. De aanvullende beurs kan jij maximaal vier jaar krijgen, dus precies de duur van jouw vier jaar durende studie. Het studentenreisproduct krijg je een jaar langer, namelijk vijf jaar. Mocht jij bijvoorbeeld ervoor kiezen om na het hbo nog een master te gaan doen, heb jij hiervoor het eerste jaar nog steeds het studentenreisproduct waardoor jij of doordeweeks of in het weekend gratis kan blijven reizen. Mocht jouw studie langer dan vier jaar duren, dan kan jij hiervoor langer studiefinanciering krijgen. Wanneer jij eerder het mbo hebt gedaan en overstapt naar het hbo, telt de eerder ontvangen studiefinanciering die je op het mbo ontvangen hebt niet meer. Dit geldt echter niet wanneer jij van het hbo naar de universiteit gaat, dan telt de eerder ontvangen studiefinanciering wel mee.


Studiefinanciering voor niet-Nederlanders

Wanneer jij geregistreerd staat als een niet-Nederland, kan jij ook studiefinanciering krijgen. Jij hebt hiervoor echter wel een verblijfsvergunning type II, III, IV of V nodig. Heb je een ander type verblijfsvergunning of kom je uit een EU-land, vul dan het nationaliteitenschema in dat DUO beschikbaar heeft gesteld.

Bijverdiengrens

Je mag in het nieuwe stelsel onbeperkt bijverdienen naast je studiefinanciering. Dit geldt echter niet wanneer jij valt onder het oude stelsel van de studiefinanciering. In het oude stelsel geldt een maximale bijverdiengrens. Deze grens is in 2017 maximaal 14.215,75 euro, dat tevens gezien kan worden als jouw verzamelinkomen of jouw belastbaar loon. Wanneer je deze grens nadert, kan je het beste jouw studiefinanciering en studentenreisproduct stopzetten.

 


Mocht jij nog vragen hebben over deze onderdelen van de studiefinanciering, dan kan jij die hieronder stellen!