Heb jij al een kamer gevonden voor aankomend jaar? Gefeliciteerd. Vele anderen zijn echter nog naarstig op zoek. Wij helpen je op weg…
Randstad
Amsterdam blijft keer op keer bovenaan het lijstje staan met duurste studentenkamers. Je betaalt er gemiddeld zo’n 560 euro per maand voor een kamer, blijkt uit recent onderzoek van de NOS. Utrecht staat op de tweede plek.
Kans van slagen
Amsterdam en Utrecht zijn niet alleen de duurste steden, het zijn ook de steden waar studenten het moeilijkst aan een kamer kunnen komen. In die steden is de vraag naar kamers veel groter dan het aanbod. Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), wenst studenten veel succes om nu nog een kamer in Amsterdam of Utrecht te vinden: ‘’Kamers zijn in deze steden zo gewild, dat ze razend snel bezet zijn of binnen bekende kringen worden weggegeven.’’
Netwerken helpt
In andere studentensteden moet het volgens Hoven zeker nog lukken als studenten nu in actie komen. Ga netwerken, adviseert hij kamerzoekers. Veel studenten vinden namelijk een kamer via bekenden. Een oproep op social media als Facebook en Twitter kan een leuk aanbod opleveren. En inschrijven bij een lokale studentenhuisvester of woningcorporatie is ook verstandig.
Realistisch
Als eerstejaars student kun je je zinnen beter niet zetten op een droomkamer. De kans dat je die tegen het lijf aan loopt voor een redelijk bedrag is erg klein. Wees realistisch en zorg dat je sneller tevreden bent, aldus Hoven.
Huurcommissie
Volgens het Nibud moeten studenten erop rekenen dat zij ruim 340 euro per maand kwijt zijn aan een kamer. Maar veel studenten betalen aanzienlijk meer. Vooral in de Randstad liggen de prijzen een stuk hoger. De LSVb wil dat het puntensysteem voor kamerprijzen strenger wordt gehandhaafd. Studenten die volgens het systeem teveel betalen kunnen naar de Huurcommissie stappen.
Intimidatie
In de praktijk durven studenten die eenmaal een kamer vinden, de prijs vaak niet ter discussie te stellen uit angst voor hun huurbaas. De LSVb krijgt geregeld berichten van studenten die geïntimideerd worden. Dat gebeurt volgens Hoven vooral in de Randstad waar huurbazen een sterke positie hebben. Studenten kunnen in zulke gevallen in een aantal steden naar een Huurteam stappen voor advies.
Welke tips geven wij je mee?
- Word lid van een studentenvereniging. Veel verenigingen hebben studentenhuizen.
- Gebruik je netwerk en zet social media in. Schrijf een origineel bericht en noem je budget.
- Hang briefjes op het ouderwetse prikbord bij de hogeschool, universiteit en supermarkt.
- Op Facebook zijn ook groepen waar kamers worden aangeboden.
- Schrijf je zo snel mogelijk in bij de lokale studentenhuisvester of woningbouwcorporatie.
- Ga antikraak wonen. In veel steden kunnen studenten tijdelijk terecht in leegstaande panden.
- Als je een woning huurt in plaats van een kamer, kun je mogelijk huurtoeslag krijgen.