Studenten worden steeds prijsbewuster als het om de huur van kamers gaat. Bij het huren van een kamer maakt het uit in welke stad de student gaat wonen. Welke steden zijn het goedkoopst? De nieuwe lichting studenten gaat voor goedkoop, signaleerde de landelijke organisatie van studentenhuisvesters Kences medio augustus. Afgelopen jaren zijn er steeds meer studentenwoningen met eigen douche, wc en keuken gebouwd, maar de nieuwe lichting let meer op de huurprijs dan op comfort. De zuinigheid is begrijpelijk: de economische vooruitzichten zijn onzeker.

Bezemkast

Bij de huur maakt het nogal wat uit in welke stad de student gaat wonen. Voor de prijs van een bezemkast in Amsterdam is een prima kamer in Wageningen te krijgen. De gemiddelde huurprijs van een kamer in de hoofdstad is 396 euro per maand, volgens de nationale studentenenquête van Stichting Studiekeuze123. In de goedkoopste stad, Enschede, bedraagt de gemiddelde huur slechts 276 euro per maand. De goedkoopste kamers zijn vaak te krijgen bij de lokale studentenhuisvesting, de woningcorporatie speciaal voor studenten. Net als bij sociale huurwoningen is hier vaak sprake van een wachttijd. Als er een kamer vrijkomt, mag de belangstellende met de meeste punten erin.


Punten

Wie slim is, kijkt vooruit: bij de meeste officiële studentenhuisvesters, zoals Lefier in Groningen en DUWO in Amsterdam, Den Haag en Delft, mogen studenten in spe zich al op hun zestiende inschrijven. Wie op zijn achttiende gaat studeren, heeft zo al twee jaar aan punten opgebouwd. Er moet eenmalig inschrijfgeld worden betaald, bij DUWO is dat 36,50 euro. Mensen die van ver moeten komen, krijgen vaak voorrang bij het toewijzen van kamers. Een kamer huren bij een particulier is vaak iets duurder dan bij de studentenhuisvesters. Soms zelfs duurder dan mag volgens het Besluit huurprijzen woonruimte. Het maximum dat verhuurders voor hun kamers mogen vragen, is gebaseerd op een puntensysteem: zoveel punten voor het aantal vierkante meter, zoveel voor een eigen wc, enzovoorts.

Hoogte

Betaalt de student meer, dan kan hij de hoogte van de huur aanvechten. Op de website www.huurders.info kan worden berekend hoe hoog de maximale huur mag zijn. Is er bovendien sprake van gebreken die de huiseigenaar niet snel genoeg oplost, dan hoeft de huurder volgens datzelfde puntensysteem maximaal 40 procent minder huur te betalen. Traditioneel is de vraag naar studentenkamers het grootst in augustus en september, daarna wordt het rustiger. De piek in het aanbod zit juist aan het begin van de zomer, als veel afgestudeerden hun kamer opzeggen. Net als bij de huurprijs is de locatie ook doorslaggevend bij het gemak om een kamer te krijgen. In de nationale studentenenquête kreeg Amsterdam hiervoor het laagste cijfer: 4,8. In Tilburg – gemiddelde huur: 314 euro per maand – is een kamer vinden het makkelijkst. De Brabantse stad kreeg een 8.

Dit artikel stond in weekblad Elsevier