Doe jij een voltijd mbo-opleiding? Lees hier of jij recht hebt op studiefinanciering!

Wat zijn de voorwaarden?

Ben jij een mbo-student? Dan heb je recht op studiefinanciering, als je aan de volgende voorwaarden voldoet:


  • Je bent 18 jaar of ouder. Ben jij nog geen 18, maar word je dat binnenkort wel?

> Word jij 18 in februari of maart? Dan heb je vanaf 1 april recht op studiefinanciering!

> Word jij 18 in april, mei of juni? Dan heb je vanaf 1 juli recht op studiefinanciering!

> Word jij 18 in juli, augustus of september? Dan heb je vanaf 1 oktober recht op studiefinanciering!


> Word jij 18 in oktober, november of december? Dan heb je vanaf 1 januari recht op studiefinanciering!

  • Je hebt de studiefinanciering uiterlijk op de 1e van de maand waarin je 30 wordt aangevraagd en laten ingaan.
  • Je doet een voltijd beroepsopleidende (BOL-)mbo. Doe je een beroepsbegeleidende (BBL-)mbo? Dan heb je geen recht op studiefinanciering!
  • Je verdient naast je studie niet meer dan de bijverdiengrens van €13.989.- per jaar. Nader jij deze bijverdiengrens? Zet je studiefinanciering dan zelf stop met Mijn DUO!
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning type I, III, IV of V. Heb jij dit niet? Kijk met het nationaliteitenschema of jij toch recht hebt op studiefinanciering!

Kun jij aan al deze voorwaarden voldoen? Dan heb jij hoogstwaarschijnlijk recht op studiefinanciering! Of je daadwerkelijk recht hebt op studiefinanciering, is namelijk ook afhankelijk van het niveau van je mbo-opleiding en het aantal jaar dat jij al stufi hebt ontvangen. Hieronder lees je hoe dit precies zit!

Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Studiefinanciering bij BOL-mbo niveau 1 of 2

Volg je een mbo-opleiding niveau 1 of 2: een entreeopleiding en een basisberoepsopleiding? Dan heb je recht op studiefinanciering zolang als je staat ingeschreven voor een voltijdopleiding (en voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden). Jouw studiefinanciering is altijd een gift!

Studiefinanciering bij BOL-mbo niveau 3 of 4

Volg je een mbo-opleiding niveau 3 of 4: een vakopleiding, middenkaderopleiding of eenjarige specialistenopleiding?  Dan heb je in totaal zeven jaar lang recht op studiefinanciering: vier jaar lang prestatiebeurs en eventueel drie jaar extra lenen en reizen. Dat jouw studiefinanciering een prestatiebeurs is, betekent: als jij je opleiding binnen 10 jaar afrondt, dan wordt ze een gift; als jij hier niet in slaagt, dan blijft ze een lening en moet je het ontvangen (‘geleende’) geld terugbetalen. Het ‘geleende’ geld is de basisbeurs, de aanvullende beurs en het studentenreisproduct; van de aanvullende beurs hoef je de eerste twaalf maanden gelukkig niet terug te betalen.

Heb jij als mbo-student recht op studiefinanciering?

Heb jij als mbo-student recht op studiefinanciering?

Op hoeveel studiefinanciering heb jij recht?

Dit bereken je snel en eenvoudig met de online rekenhulp van DUO! Vraag je ouder(s)/verzorger(s) alvast naar hun verzamel- of belastbaar inkomen van twee jaar geleden. De rekenhulp heeft deze informatie namelijk nodig voor de berekening. Veel succes!


Meer informatie?

Dit blogbericht is deel 1 van een serie blogberichten over studiefinanciering voor mbo. Wil je meer informatie over dit onderwerp, of over andere voor jongeren interessante onderwerpen zoals belastingen, verzekeringen, toeslagen, studeren en werken? Kijk dan op Hoeveelkrijgjij.nl!

 

Op Hoeveelkrijgjij.nl kun je ook gratis en vrijblijvend berekenen op hoeveel belastingteruggave jij recht hebt!

Klik hier voor de gratis online rekentool!