Heb je net je rijbewijs gehaald? Dan kan je vast niet wachten om je eerste auto te kopen. Aan het kopen van je auto hoef je op zich niet zo heel veel geld kwijt te zijn. Maar bedenk wel dat er nog veel meer andere kosten komen kijken bij het hebben van een auto. Goed dus om deze kosten even allemaal op een rijtje te zetten. Dan kan jij een weloverwogen keuze maken.
Er zijn twee soorten kosten. Je hebt vaste kosten en variabele kosten. Om vaste kosten kun je niet heen, dat geld ben je altijd kwijt. Variabele kosten hangen af van hoe vaak je in je auto rijdt.
Vaste kosten aan je auto
Dit zijn de kosten die telkens opnieuw maakt en waar je als autobezitter niet onderuit komt.
Autoverzekering
Je bent verplicht om je auto te verzekeren. Je moet minimaal een WA-verzekering nemen. Deze verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid zorgt dat de schade die je anderen toebrengt altijd vergoed wordt. Je auto verzekeren is op zich niet zo duur, al betaal je als beginnend chauffeur wel wat meer omdat je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd.
Wegenbelasting
Elke autobezitter moet wegenbelasting betalen. Dit is een vast bedrag dat meestal per kwartaal van je rekening wordt afgeschreven door de Belastingdienst. Hoeveel je betaalt hangt af van hoe zuinig je auto is, welk gewicht je auto heeft en in welke provincie je woont.
Onderhoud en keuringen
Om de zoveel tijd moet je auto een apk-keuring krijgen. Ook dit is wettelijk verplicht. Hoe vaak hangt af van hoe oud je auto is. Auto’s van acht jaar of ouder moeten elk jaar gekeurd worden. Onderhoudsbeurten zijn niet verplicht maar wel aan te raden, dan ga je veiliger de weg op.
Variabele kosten aan je auto
Deze kosten hangen af van hoe je je auto gebruikt en hoeveel kilometers je maakt.
Brandstofkosten
Of je nu op benzine of diesel rijdt, dit is één van je grootste kostenposten. De brandstofprijzen schommelen behoorlijk, maar reken er maar op dat je minstens 50 euro kwijt bent aan een volle tank. Hoe snel deze weer leeg is hangt natuurlijk af van het aantal kilometers dat je maakt.
Reparatiekosten
Hoe vaker je in je auto rijdt, hoe sneller onderdelen slijten en hoe groter de kans dat er onderdelen stuk gaan. Dit is een van de listigste kostenposten voor je auto, omdat dit soort kosten vaak onverwacht komen en ook behoorlijk hoog kunnen zijn.
Hopelijk heb je zo een duidelijk beeld welke kosten je te wachten staan als je een auto neemt. Heb je al een idee welke auto je wilt hebben? Dan zijn er handige tools om je kosten preciezer te berekenen.