Het afsluiten van de juiste reisverzekering is erg belangrijk. Het is vervelend als je een te dure reisverzekering hebt omdat je te veel dekking hebt. Heb je daarentegen juist te weinig dekking en gebeurt er iets op reis, dan ben je verder van huis. De kosten die je op je moet nemen, kunnen gemakkelijk oplopen tot duizenden euro’s. Hier vind je tips: hoe moet je een reisverzekering vergelijken met andere? En bij welke maatschappij kun je de beste reisverzekering afsluiten?

[daisycon_reis mediaid=”217026″ amount=”5″ ws=”CONTANY_tips-reisverzekering-vergelijken”]


Wat ga je doen op reis?

De eerste van onze reisverzekering tips: bedenk goed wat je gaat doen op reis. Ga je alleen op vakantie, of neem je (ook) een baantje, stage of vrijwilligerswerk? Een reisverzekering vergoedt primair alleen schade die ontstaat bij vakantie vieren. Twijfel je, bel dan even met de helpdesk van je reisverzekeraar. Ook moet je nadenken wat je plannen zijn voor tijdens de vakantie. Riskante sportactiviteiten als hanggliden, bergbeklimmen en rafting vallen niet onder de dekking. Voor wintersport is er een aanvullende dekking beschikbaar, die schade vergoedt door gestolen skispullen en wintersportletsel.

Medische kosten en ongelukken

Het kan eenieder gebeuren: ziekte, een ongeluk of een blessure op reis. Check altijd even wat voor zorgkosten in het buitenland worden vergoed door je reisverzekering. Aanvullende zorgverzekeringen hebben vaak uitgebreide dekking, basisverzekeringen vergoeden doorgaans slechts maximaal de kosten die je in Nederland ook zou betalen. Wie zich wil indekken tegen kosten voor overlijden of chronische invaliditeit, kan een verzekering voor ongevallen bovenop zijn reispolis nemen.

Pech voor vertrek: annuleringsverzekering

Het kan ook zijn dat de pech zich al voltrekt voordat je in de auto of het vliegtuig stapt. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die je hebt gemaakt voor bijvoorbeeld je ticket en de accommodatie, wanneer je reis wegens bepaalde omstandigheden niet kan doorgaan. Denk daarbij aan een blessure of ziekte, een sterfgeval binnen je directe familie of het onvoorziene verliezen van je baan. Duik in de polisvoorwaarden voor de precieze gevallen waarin de reisverzekeraar het annuleren vergoedt.


Dekking: wanneer

Ga je een reisverzekering afsluiten, bedenk dan ook goed hoe vaak je op reis gaat en waarheen. Ga je vaker per jaar op vakantie (vergeet de weekendjes weg niet mee te rekenen), dan is het al snel voordeliger om een doorlopende polis te nemen. Helemaal als een van de vakanties wat langer is (meer dan veertien dagen). Bijkomend voordeel is dat je er dan ook nooit meer aan hoeft te denken om voorafgaand aan je vakantie de reisverzekering aan te zetten. Houd er rekening mee dat ook bij een doorlopende reisverzekering vaak nog steeds een maximale reisduur van zes weken geld.

Dekking: waar

Waar je naartoe gaat, is relevant voor de wereld- versus Europa-dekking. Aandachtspuntje: mediterrane landen buiten Europa zoals Israël en Egypte – maar ook de Canarische Eilanden en Rusland – vallen ook binnen de (goedkopere) Europa-dekking.

Autovakantie

Ga je met je eigen auto op vakantie? Dan is de automobilistenhulp een interessante optie om erbij te nemen. Je verzekeraar draait dan op voor de kosten om je auto te repareren in het buitenland, of om deze terug te halen als ‘ie ter plekke niet gerepareerd kan worden. Betaal je al voor pechhulp bij Route Mobiel of de Wegenwacht, dan ben je in de regel al gedekt voor deze schade.

Tips reisverzekering vergelijken

Al deze tips om reisverzekeringen te vergelijken zijn aardig, maar alsnog is het een hels karwei als je alle reispolissen zelf moet gaan opsporen. Gelukkig is er de tool ‘reisverzekering vergelijken’, waarbij je er in een handomdraai achterkomt wat voor jou de beste reisverzekering is.

Lees ook: vakantie vergelijken dankzij handige vakantietips