Heb je een reisverzekering voor jongeren afgesloten en al je leukste kleding ingepakt? Je bent klaar om te gaan, tijd voor vakantie! Zorg er daarnaast echter voor dat je op de hoogte bent van wat er wel en niet mag over de grens. Er zijn zaken waar je geen reisverzekering voor jongeren voor af kunt sluiten, pas bijvoorbeeld op met selfies die je maakt bij belangrijke objecten en gebouwen.

Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering vergelijken

Selfie bij het Suezkanaal of met een vliegtuig

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt jongeren bijvoorbeeld voor het maken van selfies bij het Suezkanaal. Het lijkt een mooie plaats voor een foto, maar de autoriteiten zitten daar niet op te wachten. Egypte beschouwt het kanaal als een strategisch object, waardoor het niet is toegestaan om daar foto’s van te maken. Een ander voorbeeld is het maken van foto’s van opstijgende of landende vliegtuigen in Oman, iets waar de autoriteiten geen toestemming voor geven. Nederlandse vliegtuigspotters kwamen als het gevolg daarvan in de gevangenis terecht.


Overheidsgebouwen zijn vaak beschermd

Het ministerie waarschuwt onder andere voor selfies en foto’s bij overheidsgebouwen, die veelal een beschermde status hebben. We gaan daar in Nederland vrij coulant mee om, in het buitenland is het lang niet altijd toegestaan om overal foto’s van te maken. Uiteraard kan een goede reisverzekering je niet uit de gevangenis houden en ook geen boete voorkomen, waardoor het verstandig is om de situatie ter plaatse vooraf zelf goed te onderzoeken.

Pas op met selfies bij belangrijke objecten in het buitenland

Pas op met selfies bij belangrijke objecten in het buitenland

Meewerken met de autoriteiten

Mocht het je toch overkomen dat je ergens een foto van maakt terwijl dat niet mag is het verstandig om zo goed mogelijk mee te werken met de autoriteiten. Laat in ieder geval duidelijk blijken dat je een buitenlander bent en je er niet van op de hoogte was. Vervolgens dien je de foto op verzoek te verwijderen en mee te werken aan andere verzoeken van hun zijde. Je kunt je op die manier doorgaans goed redden uit een dergelijke situatie, al is het natuurlijk beter om er niet in verzeild te raken.