Als ondernemer heb je veel onderdelen om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste taken, die je maar liefst ieder kwartaal doet, is je BTW aangifte. Vanaf het moment dat het huidige kwartaal voorbij is, heb je precies één maand de tijd om je aangifte in te vullen en te versturen. Let op dat je dit op tijd doet, want er hangt een flinke boete aan. Er zijn nog andere dingen waar je op moet letten bij het doen van je kwartaalaangifte. Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

1. Sla nooit een BTW aangifte over

Sla nooit een kwartaal je BTW aangifte over. Ook als je niets te melden hebt, is het van belang dat je het overzicht invult en verzend. Je maakt namelijk nog steeds kant op een boete, ook zonder verdiensten in dat kwartaal.


2. Blijf opletten

Na een tijdje ben je misschien geneigd om je aangifte op de automatische piloot in te vullen. Hierdoor kan je kortingen mislopen of belangrijke onderdelen vergeten. Blijf dus altijd opletten tijdens je aangifte en raadpleeg een boekhouder of een van de vele belastingadviseurs als je tegen moeilijkheden aanloopt of vragen hebt over onderdelen.

3. Houd aanschaf van werkmiddelen bij

Een nieuwe laptop, telefoon, bureau of goede stoel aanschaffen? Je kunt hier de BTW van aftrekken tijdens je aangifte. Uiteindelijk wordt dit bedrag afgetrokken van je aangifte, waardoor je minder BTW hoeft te betalen van je diensten. Natuurlijk moeten je uitgaven wel aan de factuureisen voldoen en aansluiten bij jouw bedrijf of freelance job. Check dit dus goed van te voren.

4. Zet het bedrag apart

Een van de meest gemaakte fouten is het niet apart zetten van het deel van je verdiensten dat je moet betalen aan de belastingdienst. Doe dit absoluut wel, om te voorkomen dat je geld gaat uitgeven dat eigenlijk niet van jou is. Anders wordt het een  zure grap om opeens zo’n flink bedrag op te hoesten.


5. Kleineondernemersregeling

Blijft je jaaromzet onder de 20K? Dan kan het wellicht voordeliger zijn om een kleineondernemingsregeling (KOR) toe te passen. Deze regeling geeft je een vrijstelling voor BTW en dat betekent dat je geen aangifte hoeft te doen. Wel betekent dit dat je geen BTW mag terugvragen over uitgaven. Iets om dus goed over na te denken.

Wil je passend advies over de financiële situatie van jouw bedrijf met betrekking tot belastingaangiftes? Raadpleeg dan een belastingadviseur uit Eindhoven of een andere regio.