Als ondernemer loop je voortdurend tegen uitdagingen aan. Uitdagingen met betrekking tot je producten en diensten, maar ook op het gebied van financiën. Merk je zelf op dat je facturen wel heel lang uitstaan bij je klanten? Dan kan dit bij jou mogelijk voor financiële problemen zorgen.

Zolang de betalingen uitblijven, kun je zelf ook niet aan je verplichtingen voldoen. Dit kun je op korte termijn nog wel overbruggen, maar op de lange termijn is dit geen werkbare situatie. Vandaar ook dat veel ondernemers voor factoring kiezen.


Factoring voor een ZZP’er is bijvoorbeeld om meerdere redenen interessant:

  • Je kunt zelf aan je financiële verplichtingen voldoen. Dit komt vooral doordat je binnen 24 á 48 uur het factuurbedrag op je rekening hebt staan. Met deze bedragen kun je de inkomende facturen voldoen én kun je eventueel ook in je bedrijf investeren.
  • Je loopt zelf geen risico. Als ondernemer heb je ongetwijfeld al eens meegemaakt dat je maandenlang op een uitbetaling hebt moeten wachten. Of dat je een bepaalde factuur überhaupt nooit uitbetaald hebt gekregen. Door voor factoring te kiezen, loop je deze risico’s niet meer. Je bent er gewoonweg zeker van dat je de factuurbedragen snel uitbetaald krijgt.
  • Je geniet van een flinke tijdsbesparing. Dankzij factoring geniet je ook nog van een flinke tijdsbesparing. Dit komt vooral doordat je geen herinneringen en aanmaningen meer hoeft te versturen. Ook hoef je niet de betalingen in de gaten te houden. Je hebt zekerheid dat de facturen snel betaald worden.

Voor veel ondernemers geschikt

Factoring is een financieringsvorm die voor veel ondernemers geschikt is. Zo is deze vorm ideaal voor ZZP’ers, terwijl ook de nodige midden- en kleinbedrijven hier al gebruik van maken. Logisch, aangezien dit één van de beste en voordeligste financieringsvormen is.

Kosten voor factoring

Voor je factuur verkopen ben je aan het factoringbedrijf enige kosten verschuldigd. De meeste factoring bedrijven rekenen hier een commissie van 2 tot 5% voor. Verstuur je bijvoorbeeld een factuur van 2000 euro? Dan betaal je hier dus 40 tot 100 euro aan kosten voor. Dit valt op zich reuze mee, aangezien je direct de beschikking over je zuurverdiende centjes krijgt.


Bovendien kun je een prima vergelijking tussen vele factoring bedrijven maken. Elk bedrijf gaat op z’n eigen manier te werk en rekent eigen tarieven. Door een goede vergelijking te maken, ben je in staat om voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding te gaan.

Waar moet je rekening mee houden?

Houd rekening met de kosten. En houd ook rekening met het feit dat je je klanten hierover moet informeren. Je klanten gaan namelijk zelf een factuur vanuit het factoringbedrijf ontvangen. Die factuur moeten zijn voldoen, in plaats van dat ze een factuur rechtstreeks aan jou betalen. Goede communicatie is daarom belangrijk.