Voor veel ondernemers is factureren een taak waar veel kostbare tijd in gaat zitten. Dit heeft niet zozeer te maken met het factureren zelf, maar vooral met de nasleep. Facturen worden bijvoorbeeld niet op tijd betaald, waardoor je een herinnering moet versturen. Wordt er ook op de herinnering niet gereageerd? Dan moet je mogelijk een incassobureau inschakelen.

Als ondernemer kun je het jezelf gelukkig een stuk makkelijker maken. Dat doe je door je facturatie uit te besteden. Hoe je dat doet? Door voor factoring te kiezen. Met onderstaande tips maak je factoring nog makkelijker.


Tip 1: kies een goed factoring bedrijf uit

Bij factoring stuur je de factuur naar een factoring bedrijf toe in plaats van naar je klant. Het bedrijf zorgt vervolgens voor een snelle uitbetaling. Dit gebeurt meestal binnen 24 à 48 uur. Het factoring bedrijf int vervolgens het geld bij je klant.

Op deze manier ben je zeker van financiële zekerheid en heb je een stuk minder omkijken naar het versturen en afhandelen van de facturen. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, is het advies om met een goed factoring bedrijf samen te werken.

Een goed factoring bedrijf is kapitaalkrachtig en staat goed aangeschreven. Ga daarom op internet altijd op zoek naar beoordelingen over de verschillende aanbieders. Aan de hand van die beoordelingen krijg je een duidelijke indruk van hetgeen het factoring bedrijf te bieden heeft.


Tip 2: kies voor de juiste vorm van factoring

Een bijkomend voordeel van factoring is dat je uit meerdere vormen de keuze hebt. Je kunt voor de traditionele vorm kiezen, waarbij je alle facturen doorstuurt naar het factoring bedrijf, maar je kunt ook voor American factoring kiezen. Bij deze vorm van factoring bepaal jij zelf welke facturen je wel en niet doorstuurt. Daarmee hou je meer controle over de kosten. Weet je van een aantal klanten dat ze altijd netjes op tijd betalen? Dan hoef je die facturen niet per se naar het factoring bedrijf te sturen, maar direct naar de klant zelf. Op die manier bespaar je op de kosten. Houdt er wel rekening mee dat deze vorm van factoring over het algemeen wat duurder uitvalt, omdat het bedrijf minder facturen van jou ontvangt.

Dan is er nog een belangrijk aandachtspunt: wil je als zzp’er voor factoring voor zzp kiezen? Kijk dan kritisch naar de tarieven die het factoring bedrijf rekent. Het is uiteraard wenselijk dat je de kosten zo laag mogelijk houdt.

Tip 3: maak duidelijke afspraken

Om het uitbesteden van facturatie zo goed mogelijk te laten verlopen, is het advies om duidelijkheid te hebben. Maak goede afspraken met het bedrijf en communiceer de manier van factureren duidelijk met je klanten. Door dit op voorhand al te doen, weten je klanten waar ze aan toe zijn. Jouw klanten gaan namelijk een factuur van het factoring bedrijf ontvangen. En het enige wat jij hoeft te doen is je factuur naar het factoring bedrijf te sturen. Ideaal!