De meewerkstage is vaak een belangrijk onderdeel van je hbo- of mbo-studie. Maar hoe ziet zo’n meewerkstage er in de praktijk doorgaans uit? Kortom, wat kun je als student verwachten van dit deel van jouw opleiding?
Eerste kennismaking met het vakgebied
De meeste (beroeps)opleidingen kennen een aantal diverse stagetypen. De zogenaamde introductie- of snuffelstage vindt meestal plaats in het eerste jaar van de studie en dient als eerste oriëntatie op de arbeidsmarkt en latere beroepspraktijk. De duur van een snuffelstage kan verschillen, maar ligt meestal tussen de twee en tien weken.
Opdoen van werkervaring: de meewerkstage
Waar de snuffelstage vooral een eerste kennismaking met de praktijk is, wordt er bij een meewerkstage meestal al wat meer van je verwacht. De meewerkstage is verplicht bij vrijwel alle mbo- en hbo-opleidingen. Hoewel dat voor de meeste universitaire studies niet geldt, wint de meewerkstage ook op wo-niveau terrein. Een meewerkstage is een stuk langer dan de snuffelstage en kan twee maanden tot een heel schooljaar in beslag nemen. Meewerkstages staan meestal gepland voor het tweede of derde studiejaar en zijn een goede voorbereiding op de uiteindelijke afstudeerstage. Dit komt omdat ze meestal zowel een oriënterende als uitvoerende component hebben.
Meewerkstage in de praktijk
Hoe de meewerkstage er precies uitziet, hangt natuurlijk af van de opleiding die je volgt en het bedrijf waar je terechtkomt. Bij een mbo-opleiding zal de stage meestal een praktisch, hands-on-karakter hebben. Ze is gericht op het bevorderen van vakmanschap en de fijne kneepjes van de door jouw gekozen professie. Voor hbo’ers is de meewerkstage een prima manier om de tijdens de studie opgedane theoretische kennis ten volle toe te passen in een reële werkomgeving. Een ideale gelegenheid om de broodnodige werkervaring op te doen en je cv een wat imposanter aanzien te geven. Bovendien doe je een berg extra kennis op die later in de studie weer van pas komt. Tijdens een meewerkstage wordt je als het goed is volledig in het werkproces betrokken. Een taak met echte verantwoordelijkheden dus!
Rapport en eindproduct
Het maken van een stagerapport of eindproduct is over het algemeen ook een onderdeel van de meewerkstage. Tijdens de stage werk je een deel van de tijd aan het rapport of verslag. De rest van de werkdag is gereserveerd voor het meewerken binnen het stagebedrijf. Hou hier rekening mee in de planning en zorg dat naast de dagelijkse werkzaamheden ook voldoende tijd hebt om je stagerapport te voltooien.
Het kiezen van een meewerkstage
Een onbevredigende stage bij het verkeerde bedrijf is erg frustrerend en een gemiste kans voor je verdere loopbaan. Voordat je begint met zoeken, is het goed om voor jezelf vast te stellen wat je van een stage verwacht en wat je concreet wilt leren. Kijk dus goed wat jij een bedrijf te bieden hebt en wat een bedrijf andersom jouw te bieden heeft. Het helpt om je vooraf te verdiepen in de visie, doelstellingen, missie, organisatiestructuur en bedrijfscultuur van de firma(’s) die je op het oog hebt. Een persoonlijk gesprek kan vervolgens duidelijk maken of er sprake is van een goede match tussen jouw en het stagebedrijf.
Voorbereiding op de afstudeerstage
Een goede meewerkstage is een prima voorbereiding op de afstudeerstage waarmee je uiteindelijk de opleiding afrondt. De ervaring die je opdoet op de werkvloer zorgt ervoor dat je de klappen van de zweep al een beetje kent voordat je aan de uiteindelijke kroon op het werk begint. Een meewerkstage biedt ook de mogelijkheid om te ontdekken voor welk type werk je in de wieg bent gelegd en waar op professioneel vlak jouw grote passie ligt.