Het gebruik van je smartphone tijdens het rijden is levensgevaarlijk en daarmee hoogst onverstandig. Bovendien vergroot je het risico op een flinke kras in de lak of een deuk in je auto. Kies je er tegen alle adviezen in toch voor om je smartphone tijdens het rijden te gebruiken en rijd je bijvoorbeeld schade tijdens het Whatsappen? Indien de verzekeraar je roekeloos rijgedrag kan verwijten krijg je geen schade uitgekeerd.

Roekeloos rijgedrag

Verzekeraars dekken de schade die je toebrengt aan anderen en mogelijk die aan je eigen auto (allrisk dekking). Er geldt echter een uitzondering wanneer je rijdt onder invloed of je bijvoorbeeld gebruik maakt van je mobiele telefoon. Indien bijvoorbeeld getuigen aangeven dat je duidelijk op je mobiele telefoon bezig was of de telefoon door de auto is geslingerd zijn dat mogelijkheden waar de verzekeraar gebruik van kan maken. Het gebruik van een smartphone valt niet zo gemakkelijk aan te tonen als het gebruik van alcohol, maar indien de verzekeraar roekeloos rijgedrag kan aantonen dien je volledig zelf voor de gereden schade op te draaien.


Schade aan je eigen auto

Rijd je met je eigen auto tegen een paaltje, terwijl je een bericht op Whatsapp verstuurt? De verzekeraar zal in dat geval niet proberen te bewijzen of er sprake is van roekeloos rijgedrag. Indien je een allrisk autoverzekering hebt krijg je de schade vergoed, bij een beperkt casco of WA-dekking is dat niet het geval. Rijden met alcohol op valt nog altijd onder roekeloos rijgedrag, waardoor het desalniettemin verstandig is om op te passen.

Wel of geen schade claimen bij je autoverzekering

Dekt de verzekeraar de schade die je hebt gereden? Indien je een paar schadevrije jaren hebt opgebouwd is het verstandig om na te gaan of je de schade niet beter zelf kan betalen. Gemiddeld genomen zak je 4 – 6 treden terug wanneer je een schade claimt, waardoor de bonus-malusladder ineens een heel ander kortingspercentage op de premie aan zal geven. Gaat het om maximaal een paar honderd euro? Dan is het binnen je autoverzekering voor jongeren vaak beter om de schade zelf te betalen.