Antwoorden op veelgestelde vragen op de live chat van Hoeveelkrijgjij.nl

Op Hoeveelkrijgjij.nl kun je bij vragen over het berekenen van je belastingteruggave en het indienen van je belastingaangifte via een chatvenster de hulp inschakelen van een van onze medewerkers; hij of zij probeert je vragen zo goed en snel mogelijk te beantwoorden, en jou zo verder te helpen. Elke week worden er op deze manier veel vragen gesteld en beantwoord. Afgelopen week stelden jullie de volgende vraag:

“Krijg ik standaard alle ingehouden loonheffing terug?”

Sommige gebruikers van de online rekentool van Hoeveelkrijgjij.nl zijn in de veronderstelling dat ze standaard alle ingehouden loonheffing terugkrijgen; vaak was dit voor hen in eerdere jaren daadwerkelijk het geval, en nu voor de eerste keer niet. Klopt de berekening nu wel? Heeft de online rekentool, de werkgever of de gebruiker zelf misschien een fout gemaakt? Lees hier meer!


Om te beginnen: je krijgt niet standaard alle ingehouden loonheffing terug! Zo geldt in 2015 geldt het volgende: alleen als je totale inkomen lager dan €6075,- was, dan hoef je hierover geen loonheffing te betalen en kan je alle ingehouden loonheffing terugvragen. Was jouw jaarinkomen hoger dan de bijverdiengrens belastingvrij? Dan moet je wat loonheffing afdragen!

“Maar ik ben toch nog maar een student…?”

De Rijksoverheid doet haar best om het voor studenten en scholieren mogelijk en makkelijk te maken naast hun studie of school wat geld te verdienen: zo is speciaal voor deze doelgroep de ‘studenten- en scholierenregeling’ ingevoerd, die ervoor kan zorgen dat zij geen of minder belasting hoeven te betalen; ook mogen studenten die onder het nieuwe stelsel studiefinanciering vallen, sinds dit studiejaar onbeperkt bijverdienen.* Ondanks al deze regelingen moeten studenten en scholieren soms ook gewoon belasting betalen over hun bijverdiensten: of en hoeveel is vooral afhankelijk van de hoogte van het totale jaarinkomen.

* De bijverdiengrens studiefinanciering is weliswaar vervallen voor studenten die onder het nieuwe stelsel (het leenstelsel) vallen, maar blijft bestaan voor studenten die onder oude stelsel vallen: dit zijn de hbo- en universitaire studenten die vóór dit studiejaar (2015-2016) aan hun bachelor- of masteropleiding zijn begonnen, en alle mbo-studenten. De grens voor bijverdienen naast je studiefinanciering ligt in 2016 op €13.989,13.


“Maar in eerdere jaren kreeg ik wél alle loonheffing terug!”

Dat valt dan natuurlijk even tegen! Hoe kan dit verschil worden verklaard? Misschien heb je dit jaar nét iets meer verdiend dan eerdere jaren, waardoor je jaarinkomen nu nét wel en eerder nét niet boven de bijverdiengrens belastingvrij uitkomt. Is je situatie dit jaar precies hetzelfde als eerdere jaren, of is er iets veranderd? Heb je meer uren gemaakt of een nieuwe baan of stage? Al dit soort factoren kunnen van invloed zijn!

Voer je ziekte- en studiekosten op als aftrekpost!

Als je geen volledige belastingteruggave hebt, dat wil zeggen, niet alle ingehouden loonheffing terugkrijgt, dan kun je soms toch nog wat extra belastingteruggave krijgen; in sommige gevallen kun je je ziekte- en studiekosten namelijk van de belasting aftrekken! Gebruik je de online rekentool van Hoeveelkrijgjij.nl, dan kun je simpelweg alle stappen doorlopen: de rekentool vraagt, als dit mogelijk voor jou het geval is, precies de informatie die hij nodig heeft om de genoemde kosten als aftrekpost op te voeren!

Je krijgt alleen loonheffing terug, als je daar zelf om vraagt!

Gelukkig is dit heel simpel: speciaal voor scholieren en studenten heeft Hoeveelkrijgjij.nl een online rekentool ontwikkeld, waarmee je snel en eenvoudig je belastingteruggave kunt berekenen en aanvragen! Hoeveelkrijgjij.nl zorgt ervoor dat jouw aanvraag compleet en in orde bij de Belastingdienst wordt ingediend. En hoe sneller jij je belastingteruggave aanvraagt, hoe sneller het geld weer op jouw rekening staat!