Behoor je tot de jonge Nederlandse mannen en heb je een auto op het oog, waarvoor je een autoverzekering af wilt sluiten? Ga dan maar vast sparen, uit onderzoek van Independer blijkt dat je de hoogste premie betaalt. Bovendien wordt de autoverzekering de afgelopen tijd ieder jaar duurder, waardoor je dubbel aan de beurt bent en de premie flink op zal lopen. Jongeren van 18 en 19 jaar betalen sowieso al 2,5x meer premie dan mensen tussen de 30 en 34 jaar, als jonge man dien je bovendien rekening te houden met een extra verhoging.

Snelle Duitse auto’s voor jonge mannen

Dat heeft deels te maken met het feit dat jonge mannen vaak snelle Duitse auto’s kopen. Het gaat om zwaardere auto’s, zoals de Volkswagen Golf en de BMW 3-serie. Vrouwen kiezen aan de andere kant voor de meer lichte modellen, zij maken gebruik van een Ford Ka of een Renault Twingo. Het is uiteraard voordeliger om die auto’s te verzekeren, waardoor de jonge mannen een hogere prijs betalen voor hun autoverzekering voor jongeren.


Uitgebreide dekking voor vrouwen

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat vrouwen over het algemeen voor een iets nieuwere auto kiezen dan mannen, het gaat gemiddeld om modellen die 1,5 jaar jonger zijn. Bovendien sluiten ze een autoverzekering voor jongeren met een meer uitgebreide dekking af. Ondanks de lagere dekking voor jonge mannen betalen zij gemiddeld 11,6% meer premie. Het zijn op dit moment vooral het vermogen en gewicht van de auto die de premie bepalen, de leeftijd van de auto en een uitgebreide dekking zijn aan de andere kant minder invloedrijk geworden.

Meestal jonge mannen met een auto

Verder is het opvallend dat jonge mannen veel vaker een auto hebben dan jonge vrouwen. Het autobezit onder jonge mannen ligt 2x hoger dan bij de vrouwen wanneer we kijken naar 18 – 24 jaar, als we alleen de 18-jarigen bekijken hebben mannen zelfs 4x vaker een auto. Wat dat betreft doen de verzekeraars qua inkomsten uit de premies goede zaken met de autoverzekering voor jongeren, zodra jonge mannen die afsluiten.