Je zit op school en je hebt een bijbaan om wat bij te verdienen, kun je dan rekenen op de belastingteruggave voor jongeren? Ja, de kans is groot dat je wat terug kunt krijgen. Het is de moeite waard om aangifte te doen bij de Belastingdienst. Dit is bovendien interessant als je stage loopt.

Nog niet in loondienst

Met name wanneer je in loondienst bent bij een onderneming bestaat de kans dat de werkgever loonbelasting inhoudt. Je kunt gebruik maken van de belastingteruggave voor jongeren om dit bedrag terug te vragen, zodat je het bruto bedrag aan loon uiteindelijk ook daadwerkelijk netto kunt ontvangen. Ben je nog niet in loondienst en heb je bijvoorbeeld een krantenwijk of werk je als ZZP’er? In dat geval betaal je nog geen belasting over je inkomen, waardoor je ook geen gebruik kunt maken van de belastingteruggave.


Reiskosten aftrekken

Je kunt gebruik maken van de belastingteruggave wanneer je werkgever premies inhoudt op je bruto loon of wanneer je twee baantjes hebt, terwijl je slechts bij een werkgever de loonheffingskorting toe kunt passen. In dat geval heb je recht op een teruggave van het bedrag dat je aan belastingen betaalt hebt. Het is daarnaast de moeite waard om eventuele reiskosten op te geven bij je aangifte, bijvoorbeeld als je met het openbaar vervoer naar je werk gaat. Het is wel van belang dat je geen vergoeding voor de reiskosten van je werkgever ontvangt, je kunt ze immers niet dubbel terugvragen.

Studiekosten aftrekken

Maak je studiekosten en krijg je die niet helemaal of helemaal niet vergoed door je werkgever? In dat geval kun je ook de studiekosten opgeven tijdens de aangifte. De kans bestaat dat je dit mee kunt nemen in de belastingteruggave voor jongeren, zodat je een compensatie ontvangt voor de kosten die je dient te maken. Wil je er met de teruggave vooral voor zorgen dat je voldoende loon krijgt om rond te komen, zonder dat je daar lang op hoeft te wachten? Dan kun je gebruik maken van de regeling voor studenten en scholieren.