Belasting terugvragen als jongere? Benieuwd hoe je dat aan kunt pakken en op welk bedrag je kunt rekenen? Het is vooral bij twee of meer bijbaantjes de moeite waard om gebruik te maken van de belastingteruggave voor jongeren. Je kunt bij maximaal één werkgever heffingskorting toepassen, bij eventuele volgende werkgevers betaal je (mits je er ‘wit’ werkt) loonheffing, die je kunt terugvragen.
Betaalde premies terugvragen
De Belastingteruggave voor jongeren helpt je betaalde premies terug te vragen. Je hebt als jongere over het algemeen een laag inkomen, in vergelijking tot volwassenen die fulltime werken. Dat betekent dat je recht hebt op verschillende fiscale voordelen, die over het algemeen hoger oplopen dan de belastingplicht die je aan de andere kant hebt. Betaal je inkomstenbelasting over het inkomen uit je tweede of derde baantje? Dit bedrag kun je terugvragen, zodat je bruto salaris uiteindelijk netto op je rekening komt te staan.
Belastingteruggave voor jongeren
De Belastingteruggave voor jongeren zorgt ervoor dat je geen 37% belasting over je inkomen hoeft te betalen. Tenminste, je krijgt de betaalde belasting terug in het jaar nadat je de belasting hebt betaalt. Werk je in 2015 bij verschillende werkgevers en kun je daarom niet overal de heffingskorting toepassen? Je kunt in 2016 aangifte doen over 2015, om in juni de betaalde belasting terug te krijgen. Op die manier ontvang je een leuk extraatje, bovenop eventueel vakantiegeld.
Aangifte doen bij de Belastingdienst
Benieuwd hoe je gebruik kunt maken van de Belastingteruggave voor jongeren? Het is voldoende om te surfen naar www.belastingdienst.nl/jongeren. Je vindt daar de informatie die je nodig hebt, bijvoorbeeld om het Aangifteprogramma te downloaden. Zorg ervoor dat je de aangifte in het eerste kwartaal doet, in het jaar dat volgt op het jaar waarover je de betaalde belasting wilt terugvragen. Ben je er te laat bij? Je kunt ook enkele jaren na die periode nog zorgen voor de belastingteruggave voor jongeren. Zorg er echter voor dat je hier binnen 5 jaar mee aan de slag gaat, zodat je geen fiscale voordelen laat liggen.