Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Het hebben van een rechtsbijstandverzekering kan je in bepaalde situaties dan ook heel wat kopzorgen besparen. Maar wat doet een rechtsbijstandsverzekeraar concreet voor je? En hoe gaat het rechtsbijstandsproces in concrete gevallen in zijn werk? In dit artikel leggen we het je uit.
Wat is een rechtsbijstandsverzekering?
Een rechtsbijstandverzekering is een speciaal type verzekering dat een vergoeding biedt voor de kosten van benodigde rechtshulp. Raak je bijvoorbeeld betrokken bij een ongeluk en is het niet direct duidelijk wie de schuld voor het incident draagt? Of raak je verwikkeld in een vervelend arbeidsconflict dat alleen lang juridische weg beslecht kan worden? Dan voorziet een rechtsbijstandverzekering in juridische bijstand.
Soorten rechtsbijstandsverzekering
Een rechtsbijstandverzekering kan dekking bieden op verschillende terreinen. Die deelgebieden noemen we meestal modules. Op hoofdlijnen zijn er eigenlijk twee soorten rechtsbijstandsverzekeringen: de motorrijtuigenrechtsbijstandverzekering en de gezinsrechtsbijstandverzekering. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het eerste type alleen betrekking op conflicten en incidenten die voortkomen uit deelname aan het verkeer. De verzekering dekt bijvoorbeeld de blikschade of ziekenhuisrekeningen die voortkomen uit een auto-ongeluk. Zeker geen overbodige luxe als je veel op de weg zit!
Modules
Een familierechtsbijstandverzekering is op te bouwen uit een keur aan verschillende modules. Er zijn een aantal modules die in de praktijk vaak worden gebruikt.
- Consument en wonen. Deze module biedt dekking bij (online)aankopen die je doet. Ook problemen met jouw energie-, telefoon,- of internetleverancier zijn onder deze module vrijwel altijd gedekt. Ook geschillen over (de aankoop van) je woning, problemen met de buren en eventuele letselschadekwesties vallen binnen de dekking.
- Inkomen. Kom je onverwacht en onterecht op straat te staan? Of heb je een conflict met je werkgever over de arbeidsvoorwaarden? Dan biedt deze module uitkomst.
- Fiscale zaken en vermogen. Deze module dekt geschillen over de aan- of verkoop van effecten, problemen rondom belastingaangiften en eventuele conflicten en ongerijmdheden met betrekking tot een vakantiewoning.
- Vakantie en reizen. Ben je een fervent reiziger die graag exotische oorden exploreert? Dan is deze module wellicht geen overbodige luxe. Gerechtelijke bijstand, medische hulp of ongelukken in het buitenland kunnen namelijk al snel uitmonden in een torenhoge rekening.
Hoe verloopt de rechtsbijstand?
Een rechtsbijstandsverzekeraar verleent je allereerst juridische bijstand door een jurist, advocaat en eventuele andere specialisten in te huren. Daarnaast dekt een rechtsbijstandverzekering de kosten die zijn verbonden aan een juridische procedure. Rechtsbijstandverzekeringen worden ondergebracht bij of uitgevoerd door een beperkt aantal bedrijven. Dat is enerzijds het gevolg van de benodigde specialisatie. Aan de andere kant bepaalt Europese wetgeving dat een bedrijf dat bijvoorbeeld ook verzekeringen verkoopt geen rechtsbijstand mag verlenen. De verzekeraar gaat eerst na of er sprake is van een schadebedrag dat hoger ligt dan het grensbedrag (franchise). Is dat het geval? Dan wordt de zaak als belangrijk genoeg gezien. Vanaf dat moment komt de verzekeraar in actie en ontvang je juridische bijstand. In sommige gevallen kan een rechtsbijstandverzekering ook voorzien in hulp als je strafrechtelijk wordt vervolgd voor een misdrijf of overtreding.
Particuliere of zakelijke rechtsbijstand?
Er bestaat ook een verschil tussen rechtsbijstandverzekeringen die je afsluit als privépersoon en verzekeringen die je afsluit voor je bedrijf. Zeker voor zzp’ers is het belangrijk om hier goed op te letten. De scheidslijn tussen privé en werk is bij deze groep namelijk niet altijd even scherp. Zeker mensen die in creatieve sectoren actief zijn, zoals filmmakers, muzikanten of schrijvers, doen er vaak verstandig aan om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De verzekering dekt bijvoorbeeld geschillen over handels- en domeinnamen. Conflicten over intellectueel eigendom worden door veel verzekeraars niet gedekt.