Hoewel het curriculum vitea en de sollicitatiebrief natuurlijk belangrijke visitekaartjes zijn op de arbeidsmarkt, vormt het sollicitatiegesprek de laatste horde op weg naar de baan van je dromen. Hoewel het natuurlijk altijd een goed teken is als je wordt uitgenodigd, kan het vooruitzicht op een sollicitatiegesprek wel voor gierende zenuwen zorgen. Het is immers belangrijk om een goede indruk achter te laten. Waar moet je op letten en hoe kom je goed en zelfverzekerd over tijdens een gesprek? In dit artikel leggen we het uit en geven we je een aantal tips.

Een goede voorbereiding is het halve werk

De weg naar een succesvol sollicitatiegesprek begint met een gedegen voorbereiding. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf waar je op gesprek gaat en over de branche waarin de onderneming of instelling actief is. Boeken, internet, eventuele tijdschriftartikelen; er zijn bronnen genoeg als je een beetje moeite doet. Daarnaast is het ook raadzaam om vooraf een lijstje te maken met vragen die de werkgever op je af zou kunnen vuren. Zo kom je goed beslagen ten ijs. Enkele veelgestelde vragen van recruiters aan sollicitanten zijn:


  • Waarom wil je bij ons komen werken?
  • Waarom heb je interesse in deze baan?
  • Wat maakt jou de ideale kandidaat voor deze baan?
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Waarom wil je graag bij onze organisatie werken?
  • Hoe zag je vorige baan eruit?
  • Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
  • Kun je een voorbeeld geven van een project dat je recentelijk hebt uitgevoerd?
  • Hoe ga je om met kritiek?

Soorten vragen sollicitatiegesprek

Het bovenstaande lijstje is natuurlijk verre van uitputtend, maar geeft wel een globaal beeld van wat een sollicitant zoal kunt verwachten. Zorg dus dat je een goed beeld hebt van het bedrijf waar je op gesprek gaat. Put ook uit je eigen werkervaring, interesses en kennis. Zo breng je de eigen competenties en motivatie goed in beeld. Een dergelijke, gestructureerde aanpak stelt je in staat om tijdens het gesprek beter uit te leggen wat jouw specifieke kwaliteiten zijn en waarom die zo goed bij de potentiële nieuwe werkgever passen. De meeste vragen die tijdens een sollicitatiegesprek worden gesteld vallen uiteen in de volgende categorieën:

  • Basisvragen
  • Vragen over je werkstijl
  • Salarisgerelateerde vragen
  • Vragen over de carrièreontwikkeling
  • Persoonlijke vragen (denk aan zaken als hobby’s, speciale interesses, karaktertrekken etc.)

Sollicitatiegesprek- welke vragen kun je verwachten?

Moeilijke vragen beantwoorden

Soms kunnen er ook lastige vragen voorbijkomen in een sollicitatiegesprek. Een recruiter kan bijvoorbeeld vragen waarom er een gat in je cv zit, waarom je bij een vorige werkgever bent weggegaan of hoe het komt dat je nu bij zijn bedrijf solliciteert terwijl je eerder voor de concurrent hebt gewerkt. Gewoon eerlijk en duidelijk antwoord geven is de beste manier om met dergelijke vragen om te gaan.


Bedenk zelf vragen en stel ze aan de werkgever

In plaats van het gesprek alleen te ondergaan, is het ook verstandig om zelf een lijstje met vragen voor de werkgever op te stellen. Informeer bijvoorbeeld naar de concrete taken die gepaard gaan met de baan. Door vragen te stellen over de afdeling waar je komt te werken, de missie, het profiel en de geschiedenis van het bedrijf, de toekomstplannen van de organisatie, eventuele doorgroeimogelijkheden en de werktijden win je nuttige informatie in over functie en bedrijf. Het stellen van vragen aan de werkgever duidt bovendien op een proactieve en serieuze houding, een mentaliteit die werkgevers doorgaans graag zien.

Zorg dat je op tijd bent

Er zijn in onze stipte maatschappij maar weinig zaken waarmee je een groter modderfiguur slaat dan te laat komen. Vindt het sollicitatieplek plaats op een locatie waar je niet zomaar blind naartoe loopt? Plan dan vooraf je route. Hoe moet ik er komen? Welke afslag, trein of bus moet ik nemen? Houd daarbij ook altijd rekening met mogelijke files of bus- en treinvertragingen. Het is beter om iets te vroeg op of in de buurt van de plek van bestemming te zijn dan te laat. Met een routeplanner als OV9292 of de NS-app is plannen van je reis tegenwoordig een koud kunstje. Zorg er daarnaast voor dat je de naam en het nummer van de contactpersoon bij de hand hebt. Zo kun je bij eventuele overmacht of echt grote vertraging altijd contact opnemen om uit te leggen waarom je niet tijdig aanwezig kunt zijn.

De eerste indruk

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de eerste indruk een belangrijke rol speelt bij de beoordeling van onze medemensen. Die moet dus goed zijn. Niet alleen je kleding maar ook je houding, handdruk, stiptheid en zelfs je ledematen worden vaak nauwkeurig getaxeerd door de recruiter. Passende kleding (wat dat precies inhoudt, hangt ook een beetje af van het type organisatie en baan), een verzorgd uiterlijk, een goede handdruk, oogcontact, een open houding, een stukje positiviteit en een glimlach doen het over het algemeen goed.

Na het gesprek

Schrijf meteen, als het sollicitatiegesprek nog vers in het geheugen ligt, op hoe het ging. Noteer ook de namen van de mensen die je hebt ontmoet en maak een omschrijving van de verantwoordelijkheden die samenvallen met de functie. Schrijf ook op welke aspecten van het gesprek goed verliepen en wat eventueel beter had gekund. Blijkt het gesprek een succes te zijn? Dan weet je gelijk hoe je een sollicitatiegesprek de volgende keer moet aanpakken. Zo niet, dan kun je aan de hand van de opmerkingen nagaan welke dingen je in het vervolg beter anders kunt aanpakken.