Veel mensen denken niet echt na over het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering. Tot het te laat is en ze in een juridisch conflict belanden. Denk bijvoorbeeld aan een geschil over een koop- of huurcontract of een verkeersongeluk met een vervelende nasleep. In zo’n geval wordt snel duidelijk dat een dergelijke verzekering toch grote voordelen heeft. Maar het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie en een divers scala aan factoren af of een rechtsbijstandsverzekering ook voor jou zinvol is. In dit artikel leggen we uit wanneer een rechtsbijstandsverzekering aan te bevelen is en in welke situaties je er gebruik van kunt maken.

Dure juridische hulp

Juridische hulp is meestal peperduur. Een beetje advocaat hanteert al gauw een uurtarief van enkele honderden euro’s per uur. Allesbehalve goedkoop dus. Dat geldt zeker als je die kosten afzet tegen de 150 tot 250 euro per jaar die de premie van een gemiddelde rechtsbijstandsverzekering kost. Blijkt echter uiteindelijk dat je de verzekering in de praktijk nooit nodig hebt? Dan vloeit er in de loop der jaren toch heel wat geld weg in een bodemloze put.


Risicoverhogende factoren en een rechtsbijstandsverzekering

Heb je een baan waarbij je veel op de weg zit? Gaat jouw werk gepaard met bovengemiddelde risico’s? Heb je een groot gezin en wissel je geregeld van baan? Sta je actief in het leven en ben je een groot liefhebber van verre en avontuurlijke reizen of extreme sporten? Ben je een verwoed internetshopper die jaarlijks heel wat verschillende webshops afgaat? Of heb je een uitkering en dus veel te maken met uitkerende instanties als het UWV? Dan verdient het aanbeveling om serieus na te denken over het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering. De praktijk leert namelijk dat het merendeel van alle gerechtelijke geschillen wordt gevormd door verkeerszaken, consumentenkwesties en arbeidsconflicten. De meeste rechtsbijstandsverzekeringen hebben verschillende modules. Overweeg dus voor het afsluiten goed welke dekkingen in jouw geval eventueel van pas zouden kunnen komen.

Wat is je financiële situatie

Ook je financiële situatie kan invloed hebben op de beslissing om wel of geen rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Beschik je over voldoende vermogen om (incidenteel) een advocaat in te huren? Dan is een rechtsbijstandsverzekering meestal overbodig. Bedenk wel dat de kosten voor een procedure bij de rechtbank als snel kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Volgt er een hoger beroep of cassatie? Dan loopt dat bedrag nog wel wat verder op. Ga dus goed na of je de eventuele risico’s van het zelf opdraaien voor een dure rechtsgang uit eigen middelen kunt opvangen.

Heb ik een rechtsbijstandsverzekering nodig?


Pro deo

Heb je een laag inkomen of weinig vermogen? Dan kun je in aanmerking komen voor een pro deo-advocaat. De kwaliteit van deze raadsmannen is vaak prima. Bovendien vallen de meeste rechtsgebieden onder dit systeem. Toch heeft pro deo ook nadelen. Je komt er bijvoorbeeld niet voor in aanmerking als je naast je bescheiden inkomen een goedgevulde spaarrekening hebt. Bovendien is er sprake van een eigen bijdrage van enkele honderden euro’s. Verlies je de zaak? Dan bestaat de kans dat je (een deel van) de proceskosten van de tegenpartij moet betalen. Bij een rechtsbijstandsverzekering vallen dat soort kosten onder de dekking. Er is meestal wel sprake van een bepaald maximumbedrag. Het pro deosysteem geldt bovendien alleen binnen Nederland. Als je in het buitenland juridisch in de problemen komt, is de dekking zonder rechtsbijstandsverzekering minimaal.

Dubbele dekking

Ook bij verzekeringen zoals je woonhuis-, auto-, reis- of aansprakelijkheidsverzekering kan rechtsbijstand al inbegrepen zijn. Je doet er dus verstandig aan om eerst uit zoeken of er geen sprake is van dubbele dekking alvorens je een rechtsbijstandsverzekering afsluit. De precieze dekking kan per verzekering natuurlijk wel verschillen. Het rechtsbijstandsgedeelte van je autoverzekering dekt doorgaans bijvoorbeeld alleen zaken waar jij als autobestuurder bij betrokken bent. De verkeersmodule van de rechtsbijstandverzekering zorgt daarentegen ook voor dekking bij een ongeval waar jij als fietser een rol bij speelt.

Conclusie

Kortom, of je wel of geen rechtsbijstandsverzekering nodig hebt hangt af van diverse factoren. Je levensstijl speelt zeker ook een rol, maar ook je geldelijke reserves zijn zeker geen onbelangrijke factor. Ben je een type dat houdt van zekerheid en graag op alles voorbereid is? Dan is het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering verstandig en tevens goed voor je gemoedsrust.